nyár beach strand
Gazdaság

Forró lehet az idei nyár az oltottaknak - Egekbe szökhet az óvszerek értékesítése

Portfolio
Egekbe szökhet az óvszerek értékesítése, mivel igencsak forró nyaruk lehet az oltottaknak, hiszen gyakorinak számít a hedonizmus megélése olyan elszigeteltségi időszakok után, mint amilyet a járvány is teremtett - állítják a szakértők. Már most több milliárd dollárt tesz ki az óvszerpiac, amelynek bővülésére is számítanak, ám nemcsak ez fontos, hanem a társadalmi edukáció is, hiszen olyan fogamzásgátló eszközről beszélünk, amely a megfelelő használat mellett a nem kívánt terhességen túl a nemi betegségektől is képes megvédeni. Aktuális téma, hogy a tokiói olimpiai szervezők mintegy 150 ezer óvszert terveznek szétosztani a jövő havi játékokon, de azt javasolják a sportolóknak, hogy azokat ne az olimpiai faluban használják, inkább vigyék haza magukkal. Ugyanakkor mindez hátterében nem a járványügyi intézkedések, így a távolságtartás betartása áll, hanem egészen más okkal magyarázzák.

Az óvszer a világon a legelterjedtebb fogamzásgátló termék,

2020-ban több mint 35 milliárd darabot értékesítettek belőle.

A globális óvszerpiac méretét 2019-ben 8,5 milliárd dollárra becsülték, tavaly elérhette a 9,2 milliárd dollárt, 2026-re pedig elérheti a 13 milliárd dollárt. Az európai óvszerpiac 2 milliárd dollárra emelkedhet 2026-ig az egyetemes hozzáférés és a férfi óvszerek alacsony költségei miatt. A Reckitt Benckiser, az Okamoto Industries, a LifeStyles (LifeStyles Healthcare), és a Church & Dwight számítanak a legnagyobb gyártóknak az óvszerpiacon.

2020 a megtisztulás éve volt

A pandémia az életünk minden részére beszivárgott, így a társas viszonyok is alaposan megsínylették - írta az Insider, amely cikke szerint az elszigetelődés miatt a párkapcsolati státusztól függetlenül felértékelődött az intimitás, amit a szexuális játékok egekbe szökő értékesítése és rekordszámú társkereső-alkalmazás-használat is bizonyít. Erről korábban a Portfolio is írt:

2020 a megtisztulás éve volt, legalábbis, ami a társas intimitást illeti. A Match.com 5000 egyedülállójának tavaly végzett felmérésében 71% azt mondta, hogy a pandémia alatt nem élt nemi életet. Ennek hátterében pedig számos tényező áll, például akár a gyász is.

Ugyanakkor gyakorinak számít a hedonizmus megélése olyan elszigeteltségi időszakok után, mint amilyet a járvány is teremtett

- erre hívta fel a figyelmet Yale professzora, Dr. Nicholas Christakis szociális epidemiológus. Így több jele is van annak, hogy ez a nyár szexuálisan igencsak túlfűtött lesz. Az oltottak prioritási listájának élén a szexuális étvágyuk csillapítás áll.

Az IRI kutatócég szerint március végén és április elején, azaz cirka négy héten belül 23,4%-kal nőtt az amerikai óvszer-értékesítés - írja a CNN, amelynek Britta Bomhard, a Church & Dwight, a Trojan óvszergyártó marketing igazgatója azt nyilatkozta, hogy a 18-24 évesek alig várták, hogy visszatérjenek társadalmi életükhöz. Az óvszergyártó vállalatok már május elején optimistán szemlélték a jövőt, és remélték, hogy az értékesítés növekedésnek indul, és kompenzálja majd a pandémia miatti visszaesést.

Az óvszerek elfogadási aránya a végfelhasználók körében világszerte mérsékelten bővül, ezért számos eladó lépett be a piacra megnövekedett kereslet miatt. A piaci szereplők közötti fokozódó verseny innovatív és korszerű megoldások bevezetéséhez vezetett. Várhatóan sok globális szereplő bővíti jelenlétét az előrejelzési időszakban világszerte, különösen az Ázsia–Csendes-óceáni térség (APAC) és Latin-Amerika gyorsan fejlődő országaiban.

A globális gazdasági feltételek javulása és az új termékek piacra dobása ösztönözné a piac növekedését.

Tavaly nyáron a thaiföldi gumihatóság a latex árának megugrásáról számolt be a gumikesztyűk és óvszerek iránti kereslet emelkedése miatt. Számos gumigyártó Európában és az Egyesült Államokban érdeklődést mutatott a thaiföldi gyárak létrehozása iránt - tették hozzá.

Rendkívüli mennyiségű kondom osztogatására készülnek az olimpiai faluban

Az 1988-as szöuli olimpiakor kezdték meg az óvszerek nagy mennyiségű terjesztését a játékokon, a kezdeményezéssel a cél, hogy felhívja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a nemi betegségekre, és azok megelőzésére - írta a Reuters.

Tehát, az óvszereket most sem azért azért osztják ki, hogy azokat a sportolók az olimpiai faluban használják,

hanem azért, hogy visszavigyék saját országukba, ahol edukálják az embereket a HIV és az AIDS problémákról. A szervezők a tengerentúli érdeklődőket már eltiltották attól, hogy személyesen lelkesítsék a sportolókat, és arra kérik azokat, akik részt vesznek a tavalyról idénre halasztott eseményen, azok szurkolás vagy éneklés helyett inkább tapsolással támogassák a versenyzőket, ezzel is próbálva csökkenteni a koronavírus terjedésének kockázatát.

A Reuters cikke alapján újabb megoldandó kérdéssé vált az étkezés. A szervezők eredetileg azt tervezték, hogy a falu lakóit hatalmas étkezőkben fogadják - a legnagyobb ilyen létesítményük egyszerre 4500 ember befogadására alkalmas. Ugyanakkor most a szervezők arra kérik a sportolókat, hogy egyedül vacsorázzanak, tartsanak távolságtartást másokkal, és étkezés után töröljék le azokat a felületeket, amelyekkel érintkezésbe kerültek.

A címlapkép forrása: Getty Images.

új lakás, zöld
kamion teherautó
Orban Viktor Ursula von der Leyen RRF hitel elengedte a kormany 210427
Bitcoin

Alapblog Óvatosságra intő jelek

A koronavírus delta variánsa jelentős bizonytalanságot okoz a piacokon, a vezető részvényindexek azonban mégis csúcs...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
oltás