Előfizetői tartalom

Kezdődik a kamatemelés Magyarországon: mi lesz a forinttal és az inflációval?

Trippon Mariann, CIB Bank
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem fog visszatáncolni a júniusi kamatemelési ígéretéből, és már nem opció az sem, hogy jelképesen szigorít a monetáris kondíciókon, amit a magas infláció is indokol. Az infláció nemcsak Magyarországon, hanem Amerikában is emelkedik, azonban a Fed még nem szigorít, de amit a Fed megtehet (tudatosan hagyja túlpörögni a gazdaságot), azt nem feltétlenül teheti meg egy kis, nyitott gazdaság központi bankja. Az MNB kezdődő normalizációs folyamata kapcsán elmondható, hogy a proaktivitás hatására csökken annak a forgatókönyvnek az esélye, hogy a piac kényszerítse ki a kamatemelést, ami mindenképpen kedvező. De vajon erősödhet-e tovább a forint a szigorítás hatására?

Megkezdődik a kamatok emelése Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Portfolio konferenciáján tartott előadásának tartalma minden kétséget eloszlatott az MNB júniusi lépésével kapcsolatban. E hónapban megindul a monetáris politikai fordulat, a Monetáris Tanács effektív kamatemelésre készül. A kemény üzenetek lényegében megismételték az alelnök májusi interjújának...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái