fizikai munka
Gazdaság

"Jó ötlet a 200 ezres minimálbér, de kell valami, ami ellensúlyozza"

Portfolio
Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója szerint a 200 ezres minimálbér mögötti elgondolás helyes, mert a nemzetközi trendek ebbe az irányba mutatnak, de az államnak gondolkodnia kell azon, hogyan kompenzálja ezt a hirtelen lépést.

Krisán az ATV műsorában elmondta azt is, hogy a magyar vállalati szektor nem tanult a 2008-2009-es válságból. Akkor a vállalatok többsége megfogadta, hogy tartalékoz képeznek, ehhez képest a 7 bő esztendő elkényelmesítette őket

Ebből a szempontból szerinte szerencse, hogy erős fundamentumok jellemezték a szektort akkor, amikor megérkezett a válság.

A koronavírus-válság így is jelentős károkat okozott viszont. Szerinte viszont elkerülhetetlen, hogy a vállalatok megtegyék azokat a digitalizációs és modernizációs lépéseket, amelyeket a válság előtt nem léptek meg. Egyébként is szemléletváltásra van szükség, amelyben az államnak is szerepe lesz, de az államnak nem kéne mindent támogatnia, hanem priorizálnia kéne a vezérigazgató szerint.

Krisán szerint egyébként nincs pontos adat arra, hogy mennyi vállalat dőlt be. A munkaerőpiaci helyzetről azt mondta, hogy ma már visszaállt a 2019-es állapot, azaz az egyes szektorokban totális munkaerőhiány van.

A 200 ezres minimálbérről elmondta, hogy meg kell várni a féléves számokat – ha ezek megvannak, akkor lehet arról beszélni, hogy minimálbért emelünk-e. A logika egyébként jó, de az államnak meg kell tudni határoznia, hogy milyen hozzájárulást tud elengedni ahhoz, hogy kikompenzálja ezt a hirtelen változást.

Címlapkép: Getty Images

budapest duna parlament getty stock mobil
jeff bezos amazon media kit forrás amazon
vakcina_oltas_koronavirus
astrazeneca_oxford_covid_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
budapest duna parlament getty stock mobil