D_SOS20141106017
Gazdaság

Új nyári áramfogyasztási rekordot döntött Magyarország a kánikulában

Portfolio
A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító budapesti központjában az országszerte tapasztalható rendkívüli hőség miatt napról napra újabb történelmi terhelési rekordokat rögzítenek a szakemberek.

Az új nyári országos bruttó rendszerterhelés csúcs negyedórás átlag értéke 6814 MW, amely 2021.06.23-án 18:45 és 19:00 közötti negyedórában volt regisztrálva 28,7 Celsius fok napi átlag hőmérséklet mellett. Ezzel megszületett az újabb történelmi, nyári időszakban mért csúcsterhelési érték a magyar villamosenergia-rendszerben (VER).

Ez az érték jelentős mértékben, 154 MW-tal meghaladja az előző nap folyamán mért 6660 MW-os történelmi rekordértéket, melyet június 22-én, 27,7 Celsius fokos napi átlaghőmérséklet mellett mértek.

Az adatokból az látszik, hogy a nyári időszakban mért terhelési csúcsok értékei összemérhetővé kezdenek válni a téli abszolút országos rekorddal, mely 7119 MW volt 2021. február 11-én, -4 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett.

A jelenséghez hozzá kell szoknunk, hiszen a terhelési rekordok mögött meghúzódó fogyasztási szokások (klímaberendezések és egyéb elektromos eszközök, pl. elektromos autók töltése, tömegessé és átlagossá váló használata) állnak.

A növekvő villamosenergia-felhasználás természetes módon korrelál a gazdaság és a társadalom energiaigényével. Mai, modern életformánk elképzelhetetlen zavartalan villamosenergia-ellátás nélkül, melynek folyamatos és rendszerszintű biztosítása a Mavir feladata. Ehhez azonban nagyon sok feltétel együttes teljesülése szükséges, úgymint a hazai és nemzetközi integrált villamosenergia-átviteli hálózatok összehangolt működtetése, piaci oldalról az áramtőzsdék kereskedési lehetőségeinek valós időhöz történő közelítése, szabályozási oldalról pedig az időjárásfüggő energiatermelők  - Magyarországon jellemzően a nagy, 50kW feletti és az egyre inkább látható teljesítményt produkáló háztartási méretű kiserőművek (HMKE) – szabályozásba történő bevonása, a rendszerstabilitást biztosító rugalmasan szabályozható, belföldi erőművi kapacitások létesítése.

(Mavir)

Címlapkép: MTI Fotó/Soós Lajos

frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
vakcina járvány oltás pakisztán