Előfizetői tartalom

Durva áremelkedést hoz az újranyitás Magyarországon - Nincs még vége a drágulásnak?

Portfolio
A lakossági megtakarítások meghatározó szerepet töltenek be a koronavírus-járvány következtében kialakuló válságból történő kilábalásban, mivel ezek csökkenése a háztartási fogyasztás bővülésével párosulhat – írja az inflációs jelentés keretes írásában az MNB. A megtakarítások változása befolyásolhatja az inflációs folyamatok jövőbeli alakulását, és a jegybank szerint az elmaradt fogyasztás pótlását célzó hirtelen élénkülő kereslet nagyobb mértékben emelheti a piaci szolgáltatások inflációját.

A sikeres helyreállításnak a következménye az infláció megugrása. A legutóbbi válság után 6,5 évig tartott, mire Magyarország helyreállította a korábbi GDP-szintet, most ez lerövidült másfél évre. Ez azt is jelenti, hogy berobban az áremelkedés, ami inflációként jelentkezik, az inflációs kiugrás jelensége már jelenleg is érezhető - mondta Matolcsy György MNB-elnök...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés