euro coronavirus
Gazdaság

81%-ra emelkedett a magyar államadósság

Portfolio
Az első negyedévben is kitartott a költségvetési költekezés: az államháztartás nettó finanszírozási igénye 862 milliárd forint, a GDP 7,5 százaléka volt - derül ki a Magyar Nemezi Bank ma megjelent pénzügyi számlák statisztikájából. Ennek eredményeképpen a tavaly megugró államadósság sem indult csökkenésnek, a GDP-arányos mutató 81%-ra szökött, ami hétéves csúcsot jelent. 

Az államadósság csökkenésére az év hátralévő részében lehet azért számítani: a növekedés beindulásával a nevezőhatás (a GDP emelkedése) , illetve a hiány tavaly év végi előfinanszírozása is mérsékelheti a rátát. A kormány a költségvetésbe minimális adósságcsökkentést tervezett be év végére, ám mivel a növekedés már szinte biztosan érdemben magasabb lesz a tervezésben figyelembe vett pályához képest, ezért akár valamivel gyorsabb is lehet a tempó. A következő negyedévben már biztosan csökkenést fogunk látni, ám a koronavírus-válság miatti kiköltekezés hatása csak lassan fog eltűnni.

A pénzügyi számlák statisztika a másik két nagy szektor, az állam és a háztartások finanszírozási mintája esetében sem mutat még fordulatot. Eszerint a háztartások megtakarítási hajlandósága (összefüggésben a fogyasztási lehetőségek lezárások miatti szűkülésével) még mindig erős, az utóbbi négy negyedévben a GDP 8,1%-át tette ki a szektor finanszírozási képessége. A vállalatok mutatója még meredekebben emelkedett, igaz, az első negyedévben már láthatjuk a megtorpanás nyomait. A beruházási aktivitás visszatértével a vállalatoknak várhatóan újra nettó finanszírozási igénye lesz.

Az alábbi ábrán jól látható, hogy a lakosság és a vállalatok fogyasztási, beruházási aktivitásának esése miatt az ország teljes finanszírozási képessége nőtt volna, ám ezt az állam finanszírozási igényének növelési tompította, így összességében a külfölddel szembeni finanszírozási pozíciónk továbbra is nulla körüli.

puszla1

Címlapkép: Getty Images

budapest lakás parlament
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19
vihar brüsszelben
libanon elnök
astrazeneca_vakcina_oltoanyag

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19