Előfizetői tartalom

Az "okos" tőke szerepe a fejlődésben

Várnai Tímea, MNB
|
Szabó Eszter, MNB
A fenntartható felzárkózás egyik fontos alappillére a tartósan és fenntarthatóan magas beruházási ráta. A beruházások fontos szerepet töltenek be a felzárkózásban, mivel nemcsak rövid távon emelik a GDP-t, hanem hosszabb távon a potenciális GDP növekedéséhez is hozzájárulnak. Ugyanakkor a beruházások növekedése mellett annak szerkezete is kiemelt jelentőségű. A gazdasági fejlődéssel párhuzamosan minél nagyobb teret kell kapniuk az „okos” beruházásoknak, azaz az IKT-eszközökbe és az immateriális javakba történő befektetéseknek. Alábbi cikkünkben bemutatjuk az „okos” tőkébe történő beruházások szerepét a gazdasági felzárkózásban.

A fenntartható felzárkózás egyik alappillére a magas beruházási ráta. Az elmúlt 60 év adatai alapján jellemzően azok az országok tudtak kitörni a közepes jövedelem csapdájából, ahol magasan alakult a beruházási ráta a felzárkózás időszakában. A sikeresen felzárkózó ázsiai gazdaságokban (Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Kína) a beruházási ráta meghaladta a GDP 30 százalékát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés