gulyasgergely1
Gazdaság

Gulyás: jó ideig elmaradhatnak az EU-pénzek, azonosították Magyarországon a gamma variánst is

Portfolio
A gyermekvédelmi törvény ügyéből eredő népszavazásra várhatóan az év végén, vagy a jövő év elején kerülhet sor, a helyreállítási program körüli vita lezárásának ideje csak az Európai Bizottságtól függ, de azért, hogy az esetleg elhúzódó vita ne érintse az itthoni pályázókat, a kormány arról döntött, hogy kizárólag a magyar költségvetésből biztosítani fogja a forrásokat a kifizetésekhez – többek között ezekről beszélt a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető által elmondottak abba az irányba mutatnak, hogy a tartós konfliktusból eredően még jó ideig nem várható brüsszeli folyósítás a helyreállítási terv, illetve az új Operatív Programok keretéből. Az alábbi hírfolyamunkban számoltunk be a főbb információkról, kijelentésekről.

Nem jönnek a norvég pénzek

A tegnap lejárt határidőig nem tudott megállapodni a magyar és a norvég kormány arról, hogy a Norvég Alap forrásait milyen keretek között és mely intézmény ossza el, így egyelőre nem is kezdődik el ezeknek a pénzeknek a kiosztása itthon – jelezte egy kérdésre Gulyás. A tavaly decemberben a két kormány között kötött együttműködési szerződés fél éves időszakot adott meg arra, hogy megegyezzenek a keretekről, így most új szerződést kellene kötni ahhoz, hogy egyáltalán majd a pénzosztási keretekről meg lehessen állapodni.

Ez volt a mai Kormányinfo utolsó témája, így tudósításunk végére értünk.

Foglalkoznunk kell az MKIK kötelező oltásra vonatkozó kérdésével

A kormány még nem tárgyalta a Portfolio hasábjain felvetett MKIK-javaslatot a munkáltatók által kötelezővé tett oltásokról, de foglalkoznunk kell ezzel a kérdéssel – reagált Gulyás az újabb kérdésre. Hozzátette: elsősorban a vendéglátás, szolgáltató szektor, illetve akár az oktatás területe jöhet szóba ebben a kérdésben, de általánosságban indokolt a kérdés megvizsgálása.

A harmadik oltás fajtájának eldöntése végső soron az oltóorvos feladata az NNK javaslata mellett is (MRNS-re vektorvakcina, és fordítva).

A védettségi igazolványon, pontosabban annak a QR-kódján majd fel fogják tüntetni a harmadik oltás tényét is.

Arra a kérdésre, hogy mivel terjed a delta variáns Európában, és ezért vizsgálják-e a szabad be- és kiutazás kérdését, Gulyás úgy reagált: folyamatosan vizsgálják az esetleg szükséges intézkedések kérdését, de döntés nem született a témában.

Gulyas Gergely Kormanyinfo cikkbe kep 210722
Kép forrása: M1 élő közvetítés

Az igazságügyi reform már régen lezárult Magyarországon

Arra a felvetésre, hogy Didier Reynders uniós biztos egy minapi interjúban azt mondta: mélyreható igazságügyi reformhoz és az OLAF-ajánlások alapos kivizsgálásához kötik a helyreállítási programunk elfogadását, illetve az uniós pénzek folyósítását, Gulyás jelezte: a felvetés hátteréről a biztost kell megkérdezni, mert amit mondott az interjúban, annak „nincs értelme”.

Leszögezte:

Az igazságügyi reform 9 éve lezárult, és a Bizottsággal megegyeztünk, így a Bizottság mostani biztosa az egyik elődjét kritizálja.

Az Európai Ügyészséghez csatlakozás feltétel lehet-e a pénzek folyósításához – kérdezte egy újságíró, amire Gulyás leszögezte: semmi köze egy brüsszeli biztosnak ahhoz, hogy mi csatlakozunk-e az Európai Ügyészséghez, vagy sem, mert ez egy megerősített együttműködéssel létrejövő kezdeményezés és minden tagállamnak saját joga, hogy eldöntse a csatlakozást.

Magasabb növekedésre számít a kormány, de sok a bizonytalanság

A 2021-es költségvetésben 4,3%-os GDP-növekedési előrejelzés szerepel, de a kormánynak van olyan célkiűzése, hogy ez jóval magasabb legyen. Az 5,5%-os, illetve 6,5%-os szám firtatására nem mondott konkrét új célt Gulyás, de leszögezte:

a mai tudásunk bizonytalanabb lábakon áll, mint bármikor, mert nem tudjuk, hogy a negyedik hullám mit hoz.

Alacsonyabb esetszámoknál lehetnek korlátozások a nem beoltottaknak

Arra a kérdésre, hogy a várható negyedik járványhullámban milyen napi új fertőzéses esetszámoknál lehet számítani korlátozásokra, százas, vagy ezres nagyságrendnél, Gulyás lényegében úgy reagált:

a számot alacsonyabban kell meghatározni, mert a terjedés gyorsabb.

A miniszter leszögezte: a járványhelyzetet már most is komolyan kell venni, több országban robbanásszerűen nő a delta variánssal megfertőződött emberek száma, például Spanyolországban. Nincs okunk azt feltételezni, hogy ez ne így lenne itthon is, de az, hogy nálunk a másodszorra is beoltott emberek aránya a második legmagasabb az egész EU-ban, fontos nyugtató körülmény. Leszögezte: a korlátozások elsősorban a beoltatlanok számára jelentkezhetnek. Hozzátette:

A józan ész szerint olyna korlátozásokra lehet szükség, amely a beoltatlanokat érinti.

Perceken belül dicsérte az EU előnyeit, hasznosságát Gulyás

A helyreállítási alap és a gyermekvédelmi törvény körüli viták kapcsán felvetette az egyik újságíró, hogy miért nem lép ki Magyarország az EU-ból, ha ennyire súlyos viták vannak identitásbeli kérdésekről is, Gulyás úgy reagált:

nincs alternatívája az EU-tagságnak, az EU egy kiváló kezdeményezés, a béke megteremtésére.

Ezután percekig beszélt az EU előnyeiről, az egységes piacról, a szabad határátlépésről és arról, hogy milyen egyedi és jó kezdeményezés az EU, amely a bő 7 milliárd emberből 450 millió ember számára teremt a béke mellett egységes piacon belül kedvező kereteket.

Lehallgatási ügy: hisztéria, álbotrány

Gulyás a számos újságíró által feszegetett lehallgatási ügyről többek között olyan jelzőket használt, mint hisztéria, álbotrány, nem létező ügy. Azt hangsúlyozta, hogy a tegnapi negyed órás kormányülésen (amely csak a népszavazás kérdéséről szólt), nem esett szó az ügyről és lényegében azt hangsúlyozta, hogy mivel a magyar megfigyelési keretek tágak, így nem is beszélhetünk illegális lehallgatásról, másrészt az csak egy technikai kérdés, hogy a titkosszolgálatok milyen eszközökkel végzik a dolgukat. Azt hangsúlyozta, hogy politikai alapon nem történtek lehallgatások.

A miniszter leszögezte:

az, hogy milyen eszközöket használnak a magyar titkosszolgálatok, nem nyilvános adat. Ha betartották a titkos információgyűjtésre vonatkozó szabályokat, akkor minden rendben van.

Hozzátette: minden állam teszi a lehallgatásokat, az, hogy milyen eszközökkel, az egy technikai kérdés.

Jöhet a kötelező oltás bizonyos munkakörökben, szakmákban

Gulyás a kötelező oltás kérdéskörére úgy reagált: „el tudom képzelni”, hogy a munkáltatók bizonyos munkakörökben, például a szolgáltató szektorban (pincérek) kötelezővé tegyék az oltást, és

ezzel én egyet tudnék érteni.

Ezzel tehát a Portfolio-nak nyilatkozó MKIK-elnök által felvetett témát a jelek szerint a kormány is befogadni látszik.

Csak a Bizottságon múlik az EU-pénzekről való megállapodás időzítése

Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt Gulyás arra, hogy a helyreállítási alapról még a népszavazás, illetve a parlamenti választások előtt meg lehet-e állapodni, úgy reagált: „ez kizárólag a Bizottságtól függ, mi eddig is nyitottak voltunk.”

Most annyiban más a helyzet, mint a 2011-2012 körüli felfüggesztése az uniós támogatásoknak Magyarország felé, hogy „az oktatás nemzeti hatáskör”, ezért szerinte rendkívül gyenge a Bizottság érvelése, szerinte nem fogja majd tudni megvédeni az igazát, ha a kötelezettségszegési eljárás az Európai Bíróságra kerül. A magyar kormánnyal való megállapodás időzítése tehát, „a Bizottság magatartásától függ"

Hozzátette:

Az elmúlt napok tapasztalatai rosszak, a Bizottság nem képes magát tartani az uniós alapszerződés kereteihez, mi azt várjuk, hogy ahhoz visszatérjen.

Újabb delta és gamma-vírusfertőzötteket találtunk

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Covid laboratóriumában újabb 15 főnél igazolták a brit variánson kívüli vírusvariánst: közülük 14 esetben a delta, 1 esetben a brazil (gamma) variánst. Ezzel összesen eddig 23 főnél találták meg Magyarországon a delta variánst és 2 főnél a brazil variánst.

Egyértelműen azt mutatja a szakemberek véleménye, hogy a delta variáns terjedése sokszorosa a brit variánsnak, ez ellen az egyetlen védelem az oltás,

és ezért mindenkit kér a kormány arra, hogy oltassák be magukat az emberek. Augusztus 1-től lehet harmadik oltást is beadni, négy hónappal a második oltás után, de az orvos ettől eltérhet.

A delta variánssal szemben valamennyivel alacsonyabb hatékonyságot mutatnak a vakcinák, valamennyi vakcinára igaz ez - szögezte le.

A költségvetésből finanszírozzák egyelőre a projekteket

Az uniós vitákkal kapcsolatban azt mondta Gulyás: mi az EU-val továbbra is a lojális együttműködésre törekszünk, és azt reméljük, hogy a Bizottság elnökasszonya rendet tud tartani a Bizottságon belül. A 2511 milliárd forintos magyar helyreállítási alap kapcsán azt mondta: a kormány továbbra is tárgyal a Bizottsággal, ma is tárgyalunk, és mi továbbra is szeretnénk megegyezést. Úgy fogalmazott:

a kormány megtett minden intézkedést azért, hogy ennek a vitának a jelentősége a választók szempontjából másodlagos legyen, ezért a kormány arról döntött, hogy a költségvetésben rendelkezésre álljon a forrás.

Jelezte: ki fogják írni a pályázatokat, el fogják bírálni azokat és ki fogják fizetni a nyerteseknek. Ez azt jelenti, hogy a magyar állam ahogy eddig is, most is elő fogja finanszírozni a nyertesek felé a  pénzek kiutalását és majd valamikor megérkezik Brüsszelből a pénz.

Gulyás ezzel lényegében mind a helyreállítási alap, mind a 2021-2027-es operatív programok kapcsán azt vázolta, amit Didier Reynders uniós biztos is, hogy még jó ideig nem lesz megállapodás a Bizottsággal és így pénzátutalás sem Brüsszelből, ezért a kormány egyelőre kizárólag magyar költségvetési forrásból tervezi elindítani az új projekteket.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy legutóbb (2013 körül) másfél év volt a költségvetés szerkezetéről szóló megállapodás időigénye, „most lehet, hogy előbb zöld ágra fogunk vergődni”. Leszögezte: úgy gondoljuk, hogy az EU-s tagság mellett lényegesen több érv szól mellette, mint ellene, helyes az uniós tagság, de abban is biztosak vagyunk, hogy a klub szabályaihoz hozzá kell tudnunk szólni. A vita identitásvita is, nemcsak intézmények és a magyar kormány közötti vita.

A támadásra érkezett a népszavazás

Az elmúlt hetek eseményeit nehéz másként értékelni, minthogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot, ennek egyedüli oka a gyermekvédelmi törvény” – kezdte a várhatóan másfél órás Kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett arra, amit mi is megírtunk, hogy az uniós helyreállítási programról már gyakorlatilag megegyezett a kormány az Európai bizottsággal, de a gyermekvédelmi törvény miatt újranyitotta a vitát a brüsszeli testület.

Gulyás emlékeztetett rá, hogy a tegnap Orbán Viktor által bejelentett ötkérdéses népszavazás nagyon fontos ügy, fontos kikérni a kérdésekről az emberek véleményét.

Úgy gondoljuk, hogy leghamarabb idén év végén, legkésőbb január-februárban kerül sorra a népszavazás.

Rövidesen megszólal Gulyás Gergely a friss kormánydöntésekről és az EU-s vitákról

A friss kormánydöntések ismertetése mellett a kérdés-válasz szakaszban bizonyára szóba kerül majd a lehallgatási ügy, illetve az uniós viták aktuális állása is, az uniós pénzek folyósításának kérdése.

Az eseményről szokás szerint élő hírfolyamban számolunk majd be.

Címlapkép forrása: Gulyás Gergely Facebookja

GettyImages-1211246460 (6)
pfizer vakcina oltás
irak
sirogyerek

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
szijjártó