Varga Mihaly gazdasagi ujrainditas 100722
Gazdaság

Hat pontban foglalta össze Varga Mihály, miért lesz erős a régióban a gazdaságok újraindítása

Portfolio
Varga Mihály pénzügyminiszter hat pontban foglalta össze a Kárpát-medencében és a Közép-Kelet-Európa országaiban a következő években várható gazdasági folyamatokat és összességében a gyors és sikeres újraindítás kilátását emelte ki – derül ki a tárca közleményéből.

Varga Mihály a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem gazdasági panelbeszélgetésén tartott előadása első pontjaként leszögezte: az előrejelzések szerint a Kárpát-medence gazdaságai idén és jövőre a járvány előtti szintet meghaladó mértékben bővülhetnek. Mint mondta: a magyar gazdasági növekedés ezen belül is az elsők között lehet, és még idén elérheti a járvány előtti teljesítményét. Ez elsősorban a támogató fiskális politikának, a beruházások ösztönzésének, az adócsökkentéseknek és a munkahelyek védelmének köszönhető.

A pénzügyminiszter második tényezőként a válságkezelés miatt megugró hiány- és adósságszinteket jelölte meg. Mint fogalmazott: míg az elmúlt évben a járvány elleni védekezés volt az elsődleges cél, most a gazdaság újraindítására kell összpontosítani a forrásokat. Ezért a térség valamennyi országában lazítani kellett a fiskális politikán, amely az államadósság emelkedéséhez vezetett. A sikeres újraindítást követően vissza kell térni a hiány- és adósságcsökkentő pályára.

Varga Mihály harmadikként a visszatérő munkaerőhiányt jelölte meg, amely ismét tartós kihívás lehet az uniós országokban. A pénzügyminiszter emlékeztetett: Magyarországon a foglalkoztatás már elérte a járvány előtti szintet, a munkanélküliségi ráta pedig hatodik legalacsonyabb az unióban. Nem véletlen, hogy a gazdaság újraindítása során a hatékonyságot és versenyképességet növelő beruházásokra helyezzük a hangsúlyt, amelyek ellensúlyozni tudják a munkaerőhiány hatásait.

Az újraindítást a legtöbb országban megugró bérek és növekvő fogyasztás kísérik – ismertette a pénzügyminiszter előadása negyedik megállapítását, emlékeztetve, hogy Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom 6 százalékkal, a keresetek 10 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban a legutóbbi adatok szerint.

Varga Mihály ötödik és hatodik tényezőként az infláció emelkedését és a monetáris politikák erre adott válaszait jelölte meg. Mint fogalmazott: az infláció emelkedésére a növekvő bérek és kereslet mellett nemzetközi folyamatok is hatással vannak, többek között szállítási- és értéklánc-problémák. Ezek a folyamatok a monetáris politikákat Európa-szerte stratégiájuk felülvizsgálatára, változtatására kényszerítik annak érdekében, hogy mérsékelni tudják az infláció alakulását.

Éppen ma jelent meg interjúnk Virág Barnabás MNB-alelnökkel, aki az euróbevezetés mellett az infláció megugrása miatt a jegybank kamatemelési sorozatáról is részletesen beszélt:

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Innomed Medical Zrt. esztergomi üzemcsarnokának avatásán 2021. július 16-án. Ezen a napon Varga Mihály avatta fel a magyar fejlesztésű defibrillátorokat, röntgen rendszereket és EKG-kat gyártó cég esztergomi üzemcsarnokát, mely 1,6 milliárd forintos beruházással jött létre. A 32 éves múltra visszatekintő orvostechnikai vállalat a kormánytól 1,3 milliárd forintos támogatást kapott az Egészségipari támogatási programban.

új rendszámtábla magyarország
paris
fitch
tokió japán
föld munkás zöldség getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
fitch