Morawiecki
Gazdaság

Morawiecki: amerikai és az európai szövetségesek önző módon viszonyulnak az Északi Áramlat-2 projekthez

MTI
Csalódottságát fejezte ki az Északi Áramlat-2 német-orosz gázvezetékről szóló amerikai-német egyezség kapcsán csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, úgy vélekedve, hogy az amerikai és az európai szövetségesek önző módon viszonyulnak a projekthez. Andrzej Duda elnök szerint az egyezség  a kész tények elé állítás politikájára biztathatja Moszkvát.

Morawiecki egy vidéki sajtóértekezletén újságírói kérdésre reagálva kommentálta a Balti-tenger alatt húzódó, 98 százalékban már befejezett Északi Áramlat-2 gázvezeték körüli legújabb fejleményeket.

Aláhúzta, Varsó kezdettől fogva próbálta meggyőzni amerikai és európai szövetségeseit arról, hogy a gázvezeték segíti Oroszország fegyverkezését, és fenyegetést jelent elsősorban Ukrajna szuverenitására nézve.

Az Egyesült Államok álláspontjának száznyolcvanfokos fordulata az új kormányzat alatt sok országot meghökkentett, köztük Litvániát, Ukrajnát, Lettországot, Lengyelországot

- utalt Morawiecki arra, hogy a szerdán ismertetett amerikai-német megállapodás értelmében Washington letesz a gázvezeték miatt kivetett, illetve kivetendő szankciókról.

Hozzátette, csalódottságát szeretné kifejezni, hogy Lengyelország partnerei "nagyon önző módon viszonyulnak a gázvezetékhez".

Hangsúlyozta egyúttal: Lengyelország jelenleg a megelőző intézkedéseknek, a gázforrások és a szállítások diverzifikációjának köszönhetően "nincs kitéve azon orosz zsarolásnak, amely még nemrégen fenyegette".

Nyilatkozott a témáról csütörtökön Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes is, miután Derek Chollet helyettes államtitkárral, az amerikai külügyminiszter tanácsadójával tárgyalt Varsóban. Przydacz megerősítette Zbigniew Rau lengyel és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közös szerdai nyilatkozatában foglaltakat, melyek szerint a gázvezeték káros nemcsak Ukrajna és a Közép-Európa, hanem egész Európa biztonságára nézve.

A miniszterhelyettes geopolitikai projektnek nevezte a csővezetéket, elutasítva korábbi német nyilatkozatokat, amelyek gazdasági kezdeményezésnek minősítették ezt.

Maga Angela Merkel német kancellár erőteljes politikai szerepvállalása is mutatja, hogy politikai projektről van szó, amely veszélyezteti Európa biztonságát

- jelentette ki a diplomata.

Értékelése szerint az amerikai-német megállapodás nem jelent választ a gázvezetékkel összefüggő veszélyekre. Úgy fogalmazott, hogy az Európai Unión belüli bizalmat "egyáltalán nem építi" az, hogy sajtóközlemények szerint a megállapodás közzététele után Merkel elsőként Vlagyimir Putyin orosz elnököt hívta fel, és további lépésekről egyeztetett vele.

Az ügyet csütörtök este Andrzej Duda lengyel elnök is kommentálta a PAP hírügynökségnek nyilatkozva. Duda szerint az amerikai-német egyezség csökkenti a biztonságot Európa jelentős részében. Összehasonlította a mai amerikai politikát a Barack Obama elnöksége idején, 2009 márciusában meghirdetett "új nyitással" az amerikai-orosz kapcsolatokban, amely - mint Duda megjegyezte - nem maradt hatás nélkül Oroszország későbbi agresszív politikájára, következésképpen pedig Ukrajna tragédiájára.

Az egyezség cáfolja a gázvezeték gazdasági jellegéről szóló állításokat is - fogalmazott Duda, hozzátéve: a megállapodás sok állam, különösen Ukrajna feje felett született, megkötéséről pedig Merkel személyesen tájékoztatta Putyint.

Az amerikai-német dokumentum lehetővé teszi, hogy a gázvezetéket akadályok nélkül befejezzék, üzemeltetésére nem vezet be moratóriumot, és igazából egyenes biztatást jelenthet arra, hogy Kreml a kész tények politikáját folytassa - nyilatkozott Duda. Kiemelte a lengyel energetikai függetlenedés befejezésének fontosságát, prioritásnak nevezte a Három Tenger Kezdeményezés keretében történő gázszállítási fejlesztéseket is.

Az említett amerikai-német egyezség a szankciók feloldása mellett arról szól, hogy Berlin ukrajnai beruházásokba fog befektetni, és az Ukrajna ellen esetleg irányuló orosz lépésekre büntetőintézkedésekkel reagál majd a maga részéről.

Címlapkép forrása: MTI/John Thys

tizezer forint bankjegy
új magyar rendszám magyarország
paris
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
fitch