traktor mezőgazdaság
Gazdaság

Megnyomták a start gombot - Űrtechnológiával digitalizálják a mezőgazdaságot

Portfolio
Szintet lépett a mezőgazdaság egy magyar fejlesztésnek köszönhetően: a földeken dolgozó high-tech agrárgépek ugyanis ezentúl még pontosabban „közlekedhetnek”. Az Európai Űrügynökség támogatásával elindult szolgáltatással most centiméter pontossá válik a műholdas helymeghatározás, hiszen valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer jelei foghatók.

A tesztüzemben már augusztus óta elérhető, mAXI-NET 2.0 névre hallgató, országos lefedettségű, úgynevezett RTK korrekciós jelszolgáltatást szeptember 13-án indították el Gödöllőn. A szolgáltatást az AXIÁL Kft. az Infobex Kft.-vel együttműködve és az Európai Űrügynökség anyagi támogatásával építette ki - tájékoztatnak egy sajtóközleményben.

A gödöllői rendezvényen Nagy István agrárminiszter egyebek mellett azt is hangsúlyozta, nemzetünk jövője szempontjából rendkívül fontos a magyar vidék gazdaságának és erőforrásainak megőrzésén túl, annak megújítása is. A célunk éppen ezért egy tudásalapú, innovációra építő, versenyképes és sikeres agrárium megteremtése.

Ezt szolgálja a nyáron meghirdetett mezőgazdasági precíziós fejlesztéseket támogató felhívás is,

melyre eddig csaknem 2300 darab kérelem érkezett, több mint 173 milliárd forint támogatási igénnyel. A pályázati lehetőség 2021. szeptember 20-ig még nyitva áll az érdeklődők részére – hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője.

„A mezőgazdaságban egyértelműen a precíziós gazdálkodás jelenti a jövőt.

A precíziós gazdálkodásnak a legalapvetőbb eleme a műholdas helymeghatározás,

ebben léptünk most jelentőset előre, hiszen a gépek hatékonysága erősen függ a helymeghatározás pontosságától. A most megújuló RTK korrekciós szolgáltatás az első, amely Magyarországon teljes országos lefedettség mellett valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer – a GPS, GLONASS, GALILEO és BeiDou – jeleit képes fogni” – mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Harsányi Zsolt kiemelte, hogy a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című pályázat keretében a támogatási összeg 7 százalékát pedig kifejezetten precíziós, digitális szolgáltatásokra kell fordítani. Harsányi Zsolt szerint az állami program segítségével újabb lökést kaphat és lényegesen nőhet a precíziós gazdálkodást folytatók száma. A Datahouse adatai szerint 2021 első nyolc hónapjában például több mint 2 ezer új traktort helyeztek forgalomba, ezeknek pedig a döntő többsége alkalmas arra, hogy a megújult műholdas helymeghatározással centiméterre pontosan működhessen. A stabil helymeghatározással az eddiginél is pontosabb lesz többek között a kormányzás és összességében gyorsabb, hatékonyabb a munka.

Pontosabban közlekedhetnek a drónok és a jövőben az önvezető autók is

Az új szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúrát a kecskeméti székhelyű Infobex Kft. építette ki és üzemelteti. Németh Zoltán, az Infobex Kft. fejlesztésben résztvevő projekt managere elmondta, hogy

a cég a korrekciós jelszolgáltatást több iparág számára is kínálja.

Többek között az önvezető autók és a drónok is pontosabban tudnak majd ennek segítségével közlekedni. Ezeknek ugyanis ki kell kerülniük a különböző akadályokat - például a járdákat egy városban -, ami lényegesen nehezebb, ha például magas épületek kitakarják a műhold jeleit. Minél több műhold jelét képes észlelni egy jármű, annál kisebb az esélye, hogy a műholdjel elvesztése, vagy a pontatlan helymeghatározás veszélyezteti a működését. A szolgáltatással megduplázódott az egyidejűleg észlelhető műholdak száma, a jelszolgáltatás így minden korábbinál  pontosabbá vált. A stabil jelszolgáltatás pedig számos csúcstechnológiás eszköz működéséhez elengedhetetlen - fűzte hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
tanár iskola tanító pedagógus szomorú