koronavirus intenziv osztaly lelegeztetogep korhaz
Gazdaság

Toronymagasan vezeti Magyarország egész Európa szomorú listáját

Portfolio
Szombaton tette közzé az Eurostat a regionális évkönyvét, amely minden évben rengeteg érdekes, izgalmas ábrán keresztül mutatja be, hogy a különféle gazdasági, társadalmi és szociális mutatók terén mennyire eltérő Európa. Sajnos néhány ábra egészen durvára sikeredett magyar szempontból és jól mutatja, hogy továbbra is messze mi vezetjük az egyik szomorú rangsort: a rákban való halálozásét, ráadásul több vizsgálati szempont alapján is.
Már csak pár nap és jön a Portfolio egészségügyi konferenciája. Részletek itt:

Az a nagy hátránya a szép, látványos ábráknak, amelyek ráadásul NUTS2 régiók szintjén mutatják be, hogy az egyes mutatókban milyen eltérések vannak, hogy nagyon időigényesek: csak több évvel az alapadatok keletkezése után tudják úgy elkészíteni őket, hogy aztán belekerülnek az Eurostat évkönyvébe is. Ezzel magyarázható az, hogy bár pár órája jelent meg az évkönyv, mégis 2016-os adatok alapján mutatja be, hogy a rákban való halálozás hogyan alakult Európa NUTS2 szintű térségeiben (Magyarországon akkoriban 8 darab NUTS2 régió volt: 3-3 megye tartozott ezekbe, illetve Budapest és Pest megye alkotta a Közép-magyarországi régiót, azóta annyi változott, hogy Pest megye önálló régióvá vált, mert levált Budapestről).

Az alábbi ábra sajnos magáért beszél:

mind a 8 régiónkban a legmagasabb kategóriában van a rákban való halálozási arány egész Európában.

Amint látszik: a horvátokon kívül (amelyek pár régiójában nincs adat) nincs is másik olyan ország az egész kontinensen, amelynek minden statisztikai régiója a legmagasabb kategóriába esik a rákban való halálozási terén (azaz 100 ezer főre vetítve 325 főnél többen halnak bele a rákba).

Az évkönyv rámutat, hogy a kelet-közép-európai térségben egyértelműen magasabb a rák miatti halálozási ráta, mint máshol. Magyarország mellett Szlovéniát és Horvátországot említik külön, de a fenti térképen kiemelkedik még Észak-Lengyelország is. Az is benne van az évkönyvben, hogy

az összes vizsgált (több száz) NUTS2 régió közül Közép-Dunántúlon a legmagasabb a halálozási ráta: 364 fő volt 100 ezer lakosra vetítve.

Azt is alábontotta az Eurostat és rangsorba rendezte, hogy a két fő ráktípusban (tüdő és vastagbél) mely régiók vezetik az egész európai mezőnyt: sajnos itt is csak magyar régiókat találunk az első helyeken mindhárom rangsorban.

Az évkönyv azt is bemutatja, hogy a 65 év alatti korosztályon belül hol volt a legmagasabb a rákban való halálozási arány, azaz abban a korosztályban, ahol még elvileg hatványozottabban megelőzhető lenne a fatális kimenetel. Sajnos itt is egy magyarországi régió végzett az élen:

Észak-Magyarországon haltak meg a legtöbben rákban a 65 év alatti korosztályban.

Ez 147 főt jelent 100 ezer lakosra vetítve és sajnos több más magyar régió is a legmagasabb ráták egyikét produkálta.

Sajnos a fentiekkel szorosan összefügg az is, hogy a születéskor várható átlagos élettartam az észak-magyarországi és észak-alföldi régióban az egyik legalacsonyabb mind a férfiak, mind a nők között az összes európai statisztikai régió között.

Ugyanígy a fentiekkel függ össze az is, hogy

a 65 éves korban várható hátralévő életévek száma nálunk az egyik legalacsonyabb egész Európában.

Már csak pár nap és jön a Portfolio egészségügyi konferenciája. Részletek itt:

Címlapkép forrása: Portfolio

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Kadri Simson Palkovicxs Laszlo211018