Előfizetői tartalom

Miért utasítják el sokak a koronavírus elleni vakcinát?

Portfolio
Korábbi vakcinákkal kapcsolatban már világossá vált a kutatók számára, hogy a vakcinákkal kapcsolatos attitűdöket nem érdemes csupán az elfogadó és az elutasító kategóriákba sorolni, hiszen a valóságban azok inkább egy, a vakcina teljes elfogadottsága és elutasítottsága közötti skálán helyezkednek el. Az attitűdök többségének nincs köze az „oltásellenesség” címszó alatt ismert nézőponthoz, a nem-elfogadó álláspontok inkább különböző fokú bizonytalanságot jelenítenek meg, és dinamikusan változhatnak. Ezek a fluid és formálható vélemények nagy szerepet játszanak abban, hogy egy–egy vakcinációs kampány milyen sikerre számíthat. A kurrens COVID-19 oltásokkal kapcsolatban a világ igen sok országában viszonylag magas fokú bizonytalanság volt tapasztalható, ugyanakkor a vakcinákkal kapcsolatos elbizonytalanodást az Egészségügyi Világszervezet már ezt megelőzően is észlelte. 2015-től kezdődőden vizsgálta, 2019-ben pedig már a 10 legsúlyosabb népegészségügyi probléma egyikeként tartotta nyilván. Kovács Katalin, a KSH Népességtudományi Intézet főmunkatársa foglalta össze a helyzetet A vakcinákkal kapcsolatos bizonytalankodás meghatározói és ezeknek a COVID-19-cel kapcsolatos népegészségügyi kampányokra vonatkozó tanulságai című cikkében.

Amanda Hudson és William J. Montelpare alkotta kanadai szerzőpáros cikkében a 2006 és 2021 között e témában született cikkeket tekintette át, melyek közül a legtöbb értelemszerűen nem a COVID-19 elleni, hanem korábbi oltások percepciójával foglalkozott.  A tudományos folyóiratokban megjelent angol nyelvű cikkek (47) mellett 10 további, tudományos igényességgel megírt cikket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés