orbán viktor
Gazdaság

Orbán Viktor: februárban érkezik a 600 milliárdos szja-visszatérítés a családoknak

Portfolio
Újabb részleteket árult el a jövő évre ígért szja-visszatérítésről Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. A kormányfő ezzel gyakorlatilag biztosra vette az 5,5% feletti gazdasági növekedést, szerinte "ha nem történik valami komoly baleset", akkor ez teljesülhet.

Nem lehet csak Amerika mellett elköteleződni

Aki azt javasolja Magyarországnak, hogy egy kínai-amerikai globális vitában mi egyoldalúan mondjunk le a kínai beruházásokról, az téved. A mi élrdekünk, hogy mindenkivel jó kapcsolatot ápoljunk, fontos a jó kapcsolat az USA-val, Oroszországgal, és fontos a kínai kereskedelmi kapcsolatok kihasználása - mondja az ellenzéknek adott viszontválaszában Orbán.

Nemzeti érdekek mindenek felett

Az alacsony kamatok és az olcsó pénz korszaka a végéhez közeledik, ráadásul itt vannak a migrációs hullámok. A kormány szerint ebben a bizonytalan helyzetben a nemzeti érdekek mindenek felett álló képviselete a legfontosabb a sikeres országoknak - fejezi be a kormányfő.

Gázszállítási szerződés

Az új magyar-orosz gázszállítási szerződés október 1-én lép hatályba és 15 évig biztonságos ellátást nyújt Ausztrián és Szerbián keresztül, a bizonytalan Ukrajnát teljesen mellőzzük. A csökkentett rezsiárakat a szerződés segítségével képesek leszünk fenntartani - mondja Orbán.

Helyreállítási alap

Tárgyalunk a Bizottsággal a helyreállítási forrásokról, súlyosan sérti az egyenlőség alapelvét az, hogy bizonyos tagállamokkal már megállapodtak, másokkal még nem - emeli ki Orbán Viktor. Szerinte Brüsszel elhibázott politikája miatt Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba, ezért minden forrást megelőlegez a kormány, az ehhez szükséges forrásokat a költségvetés és a nemzetközi pénzpiacok biztosították.

Jogállamiság

A gyermekvédelmi törvény ügyében a végső szót a magyar választópolgárok fogják kimondani a népszavazáson, de Brüsszel már most, a döntés előtt próbál nyomást gyakorolni Magyarországra.

Demokrácia és jogállam tekintetében söpörjenek bátran a saját portájuk előtt

- mondja.

Európai Unió

Amit ma Brüsszel tesz, az árulás, Európa békéjének és biztonságának elárulása

- mondja Orbán.

A magyar kormányfő azt javasolja, hogy a migrációval kapcsolatos minden hatáskört Brüsszel adjon vissza a tagállamoknak, mivel szerinte ez a vita szétfeszíti Európa egységét.

Afganisztán

Az országukat elhagyó afgánokat a térségben kell tartani, nem szabad Európába hozni. A segítséget kell odavinni és nem a bajt kell a kontinensre hozni - szögezi le a miniszterelnök.

Minimálbér

Tárgyalások folynak a munkaadókkal és a munkavállalókkal, melyek célja a minimálbér bruttó 200 ezer forintra emelése,

jelenleg jó esélye van ennek.

A konzultációnak megfelelően a kormány alkotmányos védelmet adna a családtámogatásoknak és a munkát terhelő alacsony adóknak - teszi hozzá Orbán.

Szja-visszatérítés

2022 február 15-ig visszatérítjuk a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett szja-t, a visszatérítés felső hatása a 2021-es átlagbér lesz. Visszatérítésben részesülnek a kisvállalkozók, az ekho-szerint adózók az szja-t, a katások pedig az átalányadó egynegyedét kapják vissza.

1,9 millió szülő számára 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal

- emeli ki.

Nemzeti konzultáció

A járványnak messzeható következményei lesznek a világon, újabb járványok és népvándorlások fenyegetik a világrendünket, ezért indítottunk nemzeti konzultációt. 1,423 millió válasz érkezett, az emberek nagy többsége egyetértett a minimálbér emelésével, a családok szja-visszatérítésével.

A konzultáció a kormányt döntésekre kényszeríti, az első ilyen döntést meghozták a hitelmoratórium meghosszabbításával.

Meglehet az 5,5%-os növekedés

Ma úgy látom, hogy elérhető az 5,5%-os növekedés az idén, ha az év végén valami nagy baleset nem történik, akkor efölé is képesek lehetünk menni - mondja Orbán. Ezt követően a munkaerőpiaci eredményekről beszél, szerinte sikerült teljesíteni a célokat,

egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól, sőt ma már inkább munkaerőhiány van.

Repülőrajtot vett a gazdaság

A magyar gazdaság repülőrajtot vett, a második negyedévben a valaha mért legnagyobb növekedést értük el, a gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet - emeli ki.

Van elég oltóanyag

A harmadik oltásról ma annyit tudunk mondani, hogy "jobb, ha van, mint ha nincs" - mondja a miniszterelnök. Ezt követően kiemeli, hogy december végéig közel 17 millió adag vakcina áll majd rendelkezésre, van elég oltóanyagunk, bárkit be tudunk oltani.

A magyarok többsége be van oltva, biztonságban van, a többieknek lépniük kell. Akik nincsenek beoltva, azok kockáztatnak

- mondja a kormányfő.

Orbán Viktor kiemeli, hogy a kormány javasolja a vészhelyzet és a rendkívüli jogrend meghosszabbítását az év végéig.

Lesz negyedik hullám

Az egyik leggyorsabb oltási programot hajtottuk végre, ennek köszönhetjük, hogy másoknál hamarabb szabadulhattunk meg a korlátozásoktól és indíthattuk újra a gazdaságot - kezdi Orbán Viktor.

A járványnak lesz negyedik hulláma, számos európai ország mellett a mi számaink is erre engednek következtetni

- szögezi le. Szerinte az oltással tudjuk kordában tartani a negyedik hullámot,

ha elegen be leszünk oltva, akkor nem kell visszatérnünk a maszkhasználathoz, korlátozásokhoz.

A parlamentben beszél Orbán Viktor délután a friss döntésekről

Hétfőn 13 órakor kezdődik a parlament ülése, melyen napirend előtt szólal fel Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő „aktuális ügyekről” beszél majd.

A konzultáció után az első döntést már meghoztuk a törlesztési moratóriumról, lesz még pár ilyen döntésünk, melyekről hétfőn a parlamentben tudok majd beszélni

- vetítette előre múlt pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök.

Ez alapján akár új, eddig nem ismert kormányzati intézkedéseket is bejelenthet a kormányfő a nemzeti konzultáció eredményeivel kapcsolatban. Gazdasági szempontból elsősorban a 200 ezer forintos minimálbér, illetve az Európai Unióval való viták lehetnek lényegesek.

A miniszterelnök beszédéről a Portfolio élőben tudósít.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

vakcina vírus
orrspray
teherhajó
románia
unicredit
izraeli zászló

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
vakcina vírus