oecdlogo
Gazdaság

Amerika lelassult, Európa bekapcsolta a rakétákat: egy nyár alatt jócskán változtak a kilátások

Portfolio
Némileg lefelé módosította az idei növekedési előrejelzését a világgazdaságra vonatkozóan az OECD, de egyes országok esetén a májusi előrejelzéshez képest most kedvezőbbek a kilátások. Az inflációs előrejelzésben felfelé módosította a számokat a szervezet.

A globális gazdaságra vonatkozó idei előrejelzését 0,1%-ponttal, minimális mértékben lefelé módosította az OECD, a szervezet várakozása szerint idén 5,7%-kal növekedhet a globális kibocsátás. Ezzel együtt viszont a jövő évi előrejelzését felfelé módosította a szervezet, 2022-ben 4,5%-os lehet a globális GDP-növekedés.

A nagy gazdaságok közül jelentős növekedést mutathat Kína, az OECD 8,5%-os előrejelzése megfelel a májusi várakozásnak. 2022-ben 5,8%-ot várnak a szervezet közgazdászai az ázsiai óriásgazdaságban, amely szintén nem tér el a korábbi előrejelzéstől. Az Egyesült Államok 6%-ot növekedhet idén

ami jelentősen, 0,9%-ponttal elmarad az OECD májusi előrejelzésétől,

az amerikai gazdaság ugyanis nyáron kissé befékezett. Jövőre 3,9%-kal növekedhet az USA GDP-je, ami 0,3%-ponttal magasabb a májusi előrejelzésnél.

Az eurózóna pozitív meglepetést okozhat

A kedvező európai gazdasági adatok beépültek az OECD várakozásaiba is, az európai valutaövezet gazdasági növekedési előrejelzését 1%-ponttal módosította felfelé a szervezet, eszerint 5,3%.os növekedés lehet idén az eurózónában. A jövő évvel kapcsolatban is bizakodóbbak a szervezetnél, az eurózóna 2022-ben 4,6%-kal nőhet, 0,2%-kal gyorsabban, mint azt májusban várták. Különösen a déli nagygazdaságok pozitív kilátása húzhatta fel az egész eurózónára vonatkozó előrejelzést:

  • Olaszország 5,9%-kal nőhet idén, ami 1,4%-ponttal magasabb várakozás, mint a májusi előrejelzésben. A 2022-es olasz növekedési előrejelzést viszont lefelé módosította a szervezet 0,3%-ponttal: 4,1%-ot várnak.
  • Spanyolország esetén 0,9%-ponttal módosult felfelé az előrejelzés 6,8%-ra. Jövőre is jelentősen, 6,6%-kal nőhet az ibériai gazdaság.
  • Németország 2,9%-kal nőhet, ami 0,4%-ponttal marad el a májusi előrejelzéstől, jövőre 4,6% lehet a növekedés, ami magasabb a májusi várakozásnál.
  • Franciaország 6,3%-kal nő majd idén az OECD szerint, ami 0,5%-ponttal meghaladja a májusi előrejelzést, a májusi előrejelzésnek megfelelően jövőre 4% lehet a növekedés a friss prognózis szerint.

Változatos a kép a világban

Az Egyesült Királyság kilátásai fél százalékpontot romlottak, de ezzel együtt is 6,7% lehet az idei növekedés, amelyet jövőre is szép, 5,2%-os bővülés követhet (ez utóbbi is lefelé módosult 0,3%-ponttal).

Az ázsiai országok közül Japánban alacsony lehet idén is és jövőre is a növekedés: 2,5 és 2,1%-os növekedést vár az OECD, ezek minimálisan térnek csak el a májusi előrejelzéstől. A dél-koreai gazdaság 4 és 2,9%-kal nőhet idén és jövőre.

Igazi rakétázást mutathat be Törökország, amelynek növekedési előrejelzését 2,5%-ponttal húzta fel a szervezet: idén 8,4% lehet a növekedést, amelyet jövőre egy mérsékeltebb, 3,1%-os növekedés követhet. Mexikó 6,3%-ot produkálhat idén (0,9%-ponttal módosult felfelé az előrejelzés), Brazília és Argentína pedig 5,2%-ot és 7,6%-ot (mindkét esetben 1,5%-kal módosult felfelé a prognózis), jövőre viszont mindkét ország növekedése 2% környékére lassul. India 9,7%-ot, Oroszország 2,7%-ot mutathat fel idén.

A vártnál nagyobb infláció

Nem meglepő módon az OECD felfelé módosította az inflációs várakozásokat is több országban. Az eurózónában például a jegybanki célszint fölé kerülhet az átlagos éves infláció (ezt maga az EKB is így várja), 2,1% lehet az áremelkedés, amely 0,3%-ponttal magasabb, mint a májusi várakozás

A jövő évi várakozást viszont 0,7%-ponttal módosította felfelé a világszervezet, és jövőre is a jegybanki cél környékén lehet az áremelkedés.

Vagyis az OECD közgazdászai egyre kevésbé biztosak abban, hogy a magas infláció átmeneti lesz. Az Egyesült Államokban például jövőre is 3,1%-os, jócskán a jegybanki cél feletti inflációt várnak az idei 3,6% után. Az Egyesült Királyságban jövőre 3,1%-os lehet az áremelkedés üteme. Japán viszont még a jelenlegi környezetben sem szabadul az alacsony infláció átkától: idén 0,4%-kal csökkenhetnek az árak az ázsiai országban, és jövőre is csak fél százalékos áremelkedést vár az OECD.

Címlapkép: Shutterstock

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Kadri Simson Palkovicxs Laszlo211018