MNB épület getty
Gazdaság

Itt az MNB előrejelzése: nagyobb növekedést, gyorsuló inflációt vár a jegybank

Portfolio
A kamatdöntésről szóló közleménnyel együtt a Magyar Nemzeti Bank közzétette az inflációs jelentés két legfőbb előrejelzését. A jegybank mind az idei GDP-növekedési prognózist, mind pedig az inflációs előrejelzést felfelé módosította a júniusi előrejelzéshez képest.

Jelentősen felfelé módosította inflációs előrejelzését a jegybank az inflációs jelentés előzetesen közölt verziójában. A jegybank a júniusi 4,1%-os előrejelzés helyett idén 4,6-4,7%-os inflációt vár, ami jócskán meghaladja a 3%-os inflációs célt. A jövő évre vonatkozóan is felfelé módosult az előrejelzés, a júniusi 3,1% helyett a friss prognózisban 3,4-3,8% körüli inflációt vár a jegybank 2022-re.

A magyar monetáris politika aktualitásai is szóba kerülnek a Portfolio októberi konferenciáján:

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megjelenése következtében a gazdasági kilátások
előretekintve a korábbiaknál bizonytalanabbá váltak - írja a jegybank, és a kialakult helyzet miatt sávos előrejelzést készítettek. A sávok kialakítása során figyelembe vették a döntéshozói kockázatérzékelést és a korábbi években regisztrált változékonyságot.

A GDP-számokat is felfelé módosította a jegybank, a júniusi 6,2% helyett a szeptemberi inflációs jelentésben 6,5-7%-os növekedést vár, és a növekedés a következő évben is jelentősebb lehet a júniusban vártnál (ugyan az 5,0-6,0% közötti várakozás nem magasabb, mint a júniusban prognosztizált 5,5%, de mindezt magasabb bázishoz képest várja a jegybank, hiszen az idei előrejelzés felfelé módosult). A teljes inflációs jelentés tartalmát csütörtökön ismerjük meg.

Azt nem tudjuk, hogy a most közzétett friss előrejelzéseknél milyen endogén kamatpályával számoltak a jegybankban, de azok mellett szükségszerűen a középtávú célra, 3%-ra kell tartania az inflációnak, azaz az előrejelzésnek 2023-ra mindenképp az elvárt 3%-os inflációs célt kell mutatnia, ahogy az a táblázatból is látszik.

Az MNB a kamatdöntő ülés utáni közleményében azt írja, hogy a nyári hónapokban folytatódott a világgazdaság kilábalása, amellyel párhuzamosan az infláció is emelkedett. Ahol korábban történt meg az újranyitás, ott a fogyasztói árak növekedése is gyorsabban jelentkezett. A koronavírus-járvány negyedik hulláma a gazdasági helyreállást övező kockázatok újbóli emelkedését okozza. Emiatt a feldolgozóipari és szolgáltató szektort érintő nemzetközi bizalmi indikátorok augusztusban romlottak. "Az Inflációs jelentés előrejelzése szerint az infláció 2022 év elejétől csökkenni kezd és a második negyedévben kerül ismét a jegybanki toleranciasávba. A fogyasztóiár-index várhatóan 2022 második felében a 3 százalékos jegybanki cél körül stabilizálódik" - áll a közleményben.

Az MNB ezúttal is közzétette az infláció és a GDP-növekedés várható pályáját mutató legyezőábrákat, amelyeken a sötétebb sávok jelentik a nagyobb valószínűségű pályákat. A legyezőábrákon az látszik, hogy a jegybank szerint a fenti számokat milyen inflációs és GDP-növekedési pálya mellett érheti el a magyar gazdaság (a kamatpálya - ahogy fent is írtuk - nem nyilvános).

A kedvező növekedési kilátások és a korábban vártnál nagyobb infláció ellenére az MNB a mai kamatdöntésén meglepetésre mindössze 15 bázispontos kamatemelést hajtott végre, amelynél az elemzők és a piaci szereplők is valamivel nagyobb kamatemelésre számítottak. A jegybank mai kamatdöntésével, annak forintárfolyamra gyakorolt hatásával, valamint a kamatdöntés után kiadott közleménnyel az alábbi cikkekben foglalkoztunk:

Címlapkép: Getty Images

CECZ Kínai raktárbázis Vácon Rétvári, Schanda
arcfelismerő terminál érintésmentes fizetés biometrikus azonosítás
ii-erzsebet-brit-kiralyno-korhazba-kerult
KBC Group K&H Bank

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
német ipar, autók