házasságkötés
Gazdaság

Kiderült, mi az egyik oka annak, hogy berobbant a házasságkötés Magyarországon

Portfolio
Ha jön a baba - házassággeneráló várandósságok címmel tartott előadást Kapitány Balázs kutató a Népességtudományi Intézet héten megrendezett 6. Andorka Rudolf Emlékkonferencián. Prezentációjából kiderült többek között, hogy a várandósan kötött házasságok egyfajta reneszánszukat élik Magyarországon és ennek az egyik kormányzati családtámogató lépés az oka.

Népesedés, társadalomszerkezet és devianciák Magyarországon témákban tartottak előadást a héten a KSH Népességtudományi Intézetében, ahol Kapitány Balázs a várandósan kötött házasságokról tartott előadást. Az erről szóló tanulmánya egyébként nemrégiben jelent meg az intézet Korfa című kiadványában.

A klasszikus demográfiai elemzésekben régóta ismert és kutatott az a jelenség, amikor egy gyermek - jellemzően az anya első gyermeke - házasságon kívül fogan meg, azonban már házasságba születik. A szülők ezekben az esetekben jellemzően a várandósság tényének ismeretében döntenek a gyors házasságkötés mellett, ügyelve arra, hogy a gyermek hagyományos házas családba szülessen - írta elemzésében a kutató, aki arra is rámutatott akkor, hogy Magyarországon ez a jelenség kevésbe kutatott.

Magyarországon külön népmozgalmi regiszter vonatkozik az élveszületésekre és a házasságokra, de az élveszületési regiszter tartalmazza a szülők házasságkötésének időpontját is, így a két adat megfeleltethető egymásnak. Kiszámolható tehát az, hogy az ilyen típusú házasságok az adott időszak házasságainak mekkora arányát tették ki, továbbá, hogy a gyermekek mekkora arányban fogantak meg még a házasságkötés előtt. A kutató azon házasságokat tekintette várandósság által generált esküvőknek, ahol az esküvőre a szülés hónapjában vagy az azt megelőző 6 naptári hónap valamelyikében került sor. Ha például egy baba augusztus 19-én született, akkor, ha a szülei február 1-jét követően házasodtak, akkor már ebbe a csoportba kerültek besorolásra, amennyiben még januárban vagy korábban történt a házasság, akkor azonban nem sorolható ide. Ez a definíció tehát inkább leszűkítő jellegű, afféle alsó határ becslésnek tekinthető.

Kutatásában részben arra jutott, hogy a rendszerváltást követő évek számítottak Magyarországon a várandós házasságok aranykorának.

varandossag hazassag

Ekkor az arányuk elérte az összes házasság egynegyedét, vagyis minden negyedik házasság esetén a párok már tudták, hogy úton van a baba. Az ezt követő másfél évtizedben ez az arány lassan ismét 20% alá csökkent. Mivel a házasságkötések száma inkább csökkenő trendet mutatott, így a várandósházasságok száma is erőteljesen lecsökkent: míg 1990-ben több mint 15 ezer, addig 2009-ben kevesebb, mint 7000 várandós házasságot kötöttek Magyarországon - olvasható Kapitány Balázs anyagában.

A 2010 óta bekövetkező hektikus változások feltehetően több szempontból is a szakpolitikai intézkedések hatását tükrözik. A 2010-es kormányváltást követően bevezetett családi adókedvezmény a magzatok után is igénybevehetővé vált, de csak házas partnerek között volt megosztható. Ez akár indokolhatja a várandósan kötött házasságok arányának egyszeri megugrását - részletezi. Ezt követően viszont olyan családtámogatási intézkedések kerültek bevezetésre, amelyek általában a házasokat preferálták és nem a várandósan házasságot kötőket.

Így általában kezdett növekedni a házasságkötések száma, de jellemzően a hosszabb idő óta együtt élő, akár közös gyermeket/gyermekeket nevelő élettársak jelentették a házassági többlet forrását, ez pedig a várandós házasságok arányának csökkenését eredményezte - elemzi a fenti adatokat a kutató.

Majd jött a kormány által bevezetett Babaváró támogatás és megváltozott a helyzet és így az adatok is.

Ennek lényege, hogy a már házas szülések kapcsán nyújt támogatást, tehát alapvetően várandósók számára éri meg felvenni, és nem éri meg a szülés után megházasodni, mert akkor már ’odaveszett’ az adott gyerekre járó támogatás.

A fenti statisztikákat érdemes a házasságon kívül fogant gyermekek sokaságához viszonyítva is megnézni, tehát megvizsgálni azt is, hogy milyen esélye volt és van egy házasságon kívül fogant gyermeknek, hogy szülei a várandósság ismeretében gyorsan, még a gyermek megszületése előtt házasságot kössenek. Erre készítette el a kutató a következő ábrát. A kormány intézkedésének hatása 2019-ben itt is látványos. "2019-ben úgy tűnik sokkal többen házasodtak meg a teherbeesést követő 9 hónapban, mint ahányan teherbe estek a házasságkötést követő 9 hónapban" - mutat rá a kutató.

2019 egészében 25%-ra nőtt a várandósok házasodási aránya, de az év második felében (itt terjedelmi okokból a havi bontású ábrát nem közöljük) szülő nőknél ez már elérte a 30%-ot (decemberben 36% volt), ami a 90-es évek közepére jellemző érték. (Ezzel párhuzamosan a házasságon kívüli élveszületések aránya is 30% körülire csökkent, ami szintén évtizedekkel korábban volt jellemző érték.)

hazassagon kivul vagyy belul szuletes

A konferencián tartott előadásában az intézet tudományos főmunkatársa arról is beszélt, hogy a házasságkötési trendek nehezen értelmezhetők, ha nem vesszük figyelembe a várandósan kötött házasságok típusát. Előadásában úgy vélekedett, hogy

a várandós házasság olyan demográfiai jelenség, amivel jól lehet illusztrálni a társadalompolitikai beavatkozások demográfiai eseményekre gyakorolt közvetlen és direkt hatását.

A babaváró hatást úgy részletezte, hogy a támogatás 2019. július elsejei bevezetése anyagilag érdekeltté tette a közös gyermeket tervező, vállaló párokat a házasságkötésben. Ugyanakkor a támogatás anyagi kockázatot is jelenthet: ha a párnak nem születik meg a közös gyermeke, akkor azt kamatostól vissza kell fizetniük.

Emiatt az anyagilag legracionálisabb kockázatcsökkentő lépés az élettársi kapcsolatban élők számára, ha megvárják amíg a gyermek megfogan, azt követően gyorsan megházasodnak és igénylik a támogatást. Ebben az esetben ugyanis anyagi értelemben már nincs veszítenivalójuk, hiszen a legrosszabb esetben is hozzájuttottak 10 millió forint kamatmentes, szabadon felhasználható támogatáshoz - magyarázta a kutató.

Lényegében ez történik meg 2019 júliusától. Ez pedig megnövelte a várandósság tudatában kötött házasságok számát is, és

egyben egyfajta házassági boomot is okozott.

Címlapkép forrása: MTI/Vajda János

FrankfurtiTőzsde
nap
jair bolsonaro
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
németország gyár erőmű