vietnam dzsunka
Gazdaság

A koronavírus mintaországai sem mintaországok többé: a delta mindent borított

Portfolio
A kelet-ázsiai és óceániai országok 2020 folyamán sikeresen védekeztek a koronavírus ellen, ezzel pedig a gazdasági károkat is sikerült mérsékelniük. 2021 viszont új helyzetet hozott, a delta variáns terjedése odacsapott a gazdasági aktivitásnak, és a régió gazdaságainak kilátása nagyot romlott.

Kelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség gazdaságainak kilábalása lassult a delta variáns terjedése miatt – írja hétfői jelentésében a Világbank, amely egyben lefelé módosította a térség országainak idei növekedési prognózisát. A Világbank emellett figyelmeztet, hogy a járványterjedés és a gazdasági lassulás miatt alighanem nőni fog az egyenlőtlenség a térségben.

A második negyedéves növekedési számok lassulást mutatnak, és a Világbank friss előrejelzésében 2%-ponttal lefelé módosította a térség gazdaságainak idei növekedési előrejelzését.

A jelentésben megjegyzik, hogy a térség 2020-ban még sikeresen tartóztatta fel a járványt, 2021-ben a delta terjedése már jelentős gazdasági károkat okoz. A legrosszabb helyzetben Mianmar van, ahol nemcsak a járvány, de a katonai puccs miatt is visszaesett az aktivitás, idén akár 18%-os csökkenést is elszenvedhetnek, de rossz helyzetben van sok csendes-óceáni szigetország is.

Az átoltottság sem túl magas ezekben az országokban, Indonézia például leghamarabb 2022 első felében érheti el a 60%-os átoltottságot, de ez még nem elég ahhoz, hogy a járványterjedést érdemben lassítani lehessen, a járvány súlyosságát viszont mérsékelni fogja, azaz némileg helyreállhat az aktivitás.

Nem segít a térség kilátásain az sem, hogy az energiafogyasztási szabályok szigorodása miatt a kínai gazdaság sem nő majd olyan mértékben, mint azt előzetesen várhattuk (és még továbbra is számolni kell az Evergrande csődje által okozott potenciális hatásokról). A Goldman Sachs friss előrejelzésében lefelé módosította a kínai GDP-növekedési prognózisát 7,8%-ra, az előző előrejelzésben még 8,2%-ot vártak. Ennek oka, hogy a karonsemlegességi törekvések miatt a szénszállítókra gyakorolt hatása miatt enerigahiány alakult ki Kínában, ami olyan gyárak működését is érintette, mint az Apple és a Tesla.

Az S&P Global Ratings is lefelé módosította a kínai növekedési előrejelzését, az idei évre 8%-ot várnak a 8,3%-os korábbi előrejelzés helyett, ezzel együtt pedig a csednes-óceáni-ázsiai térség növekedési előrejelzését is lehúzta 7,5%-ról 6,7%-ra.

Címlapkép: Getty Images

bogota
koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány
debreceni egyetem
brexit
shutterstock új lakás

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány