tanár iskola tanító pedagógus szomorú
Gazdaság

Évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárokat suhint meg a szakmunkás minimálbér szele

Portfolio
Jövőre egy kormányzati elemzés szerint az oktatásban minden ötödik dolgozót érinteni fog a minimálbér vagy garantált bérminimum emelkedése, amennyiben a legkisebb bérek 20%-kal nőnek – derült ki a Portfolio birtokába került számításból. Az elmúlt években olyan alacsonnyá vált a kezdő alap- és mesterdiplomás pedagógusok bére, mint a garantált bérminimum, idén a több éves tapasztalattal rendelkezők bérét is elérte, a jövő évi minimálbér- és bérminimumemeléssel pedig már a 10-15 éves tapasztalattal rendelkező tanárok bére is a legkisebb kötelező bérre süllyedhet. Hogy ez ne történjen meg, a kormány béremelésen gondolkodik az oktatásban, de azt még nem tudni, hogy mikor és mennyivel nő a pedagógusok bére.

Jövőre 20%-kal emelkedik a minimálbér, és könnyen lehet, hogy a garantált bérminimum (közkeletű nevén szakmunkás minimálbér) is ugyanennyivel fog nőni. A Portfolio birtokába jutott elemzés szerint legalábbis a kormány azzal számol, hogy a minimálbér bruttó 200 ezerre, a bérminimum pedig 261 700 forintra nő.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elemzése szerint az állami oktatásban dolgozó 211 ezer ember közül közel 5 ezret fog érinteni a minimálbér és 36 ezret a garantált bérminimum emelése. Vagyis minden ötödik dolgozó a legkisebb bérért fog dolgozni az oktatásban, ha ez megvalósul.

Ezzel a garantált bérminimum beérné a 12-14 éves tapasztalattal rendelkező, Pedagógus I. szinten lévő, főiskolai diplomával rendelkezők alapfizetését is.

Hogy jutottunk idáig?

  • 2019-ben megtörtént, hogy a főiskolai diplomával (BA/BSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok illetménye alacsonyabbá vált, mint az akkori garantált bérminimum (közkeletű nevén szakmunkás minimálbér). Azóta a pedagógusoknak erre az összegre, vagyis a garantált bérminimumra egészítik ki a fizetését.
  • 2020-ban megtörtént, hogy a mesterdiplomával (MA/MSc) rendelkező, pályakezdő pedagógusok fizetését is a szakmunkás minimálbérre kell korrigálni. Az ok egyszerű: a pedagógusok bére akkor sem emelkedett, a minimálbér és a garantált bérminimum viszont 8-8%-kal nőtt, ami utolérte/meghaladta a mesterdiplomás tanárok fizetését is.
  • 2021-ben megtörtént, hogy a 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező, a 2 év gyakornoki idejüket teljesítő, majd sikeres minősítő vizsgát tett pedagógusoknak (Pedagógus I. fokozatba lépett) az alapilletményét is utolérte a garantált bérminimum. Ugyanis a bérminimum 4%-kal nőtt (219 ezer forintra), miközben a pedagógusok alapfizetése semennyivel sem emelkedett (219 240 forint maradt).

Ha tehát 2022-ben sem emelik a pedagógusok bérét – amit 2014-ben befagyasztottak –, akkor még több olyan tanár lesz, aki csak a garantált bérminimumot kapja.

Befagyasztott bérek: a 2014-es minimálbérhez kötve

Az elmúlt években drasztikusan csökken a tanárok keresetének vásárlóereje, miután hét éve a kormány befagyasztotta a pedagógusbéreket (a 2014-es minimálbérhez kötötte), ezért egyre nagyobb az országban a pedagógushiány. A legsúlyosabb válságokban bevett spórolási gyakorlat 2015 és 2019 között is zajlott Magyarországon, pedig a gazdaság kifejezetten gyorsan növekedett, jelentős költségvetési forrásokat biztosítva a kabinetnek.

Most hivatalosan azért nem kapnak béremelést a pedagógusok, mert a koronavírus-válság miatt a gazdasági helyzet ezt nem teszi lehetővé. Eközben azonban a gazdaság a vártnál gyorsabban áll talpra, sok százmilliárd forintos mozgásteret teremtve a büdzsében, amit a kormány nem is rest kihasználni, sőt jelentős hitelfelvétellel pörgeti még inkább a gazdaságot. Óriási költségvetési kiköltekezés zajlik, ebből azonban a pedagógusok semmit sem látnak.

A pedagógusok havonta ma már százezreket veszítenek a befagyasztott béreik miatt ahhoz képest, mintha a minimálbérrel együtt emelkedtt volna a fizetésük, az elmúlt öt évben pedig fejenként összesen 3-5 millió forint közötti összeget buktak, mert a bérük a 2014-es minimálbérhez van igazítva.

Ha a béreket nem rendezik, akkor egyre több pedagóguscsalád élhet nélkülözésben a következő időszakban, a fiatalok számára pedig nem jelent perspektívát a főiskola után a szakmunkás minimálbér összegéért tanítani, így a már most is érdemi pedagógushiány a következő években még súlyosabbá válik majd.

Rekordon a munkaerőhiány

A napokban az is kiderült, hogy új rekordra emelkedett a betöltetlen állások száma az oktatásban a KSH adatai alapján, miután egyre több idős tanár megy nyugdíjba, fiatalok pedig nem választják ezt a pályát. Az évek óta befagyasztott, folyamatosan erodálódó, immár sokszor a szegénység küszöbére csúszó bérek pedig arra késztetik a pályán lévő tanárokat, hogy új állás után nézzenek. A hivatal szerint 6600 betöltetlen álláshely volt az oktatási szférában Magyarországon az idei második negyedévben.

AZ ELŐZŐ ÉV AZONOS IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST 38%-KAL NŐTT A BETÖLTETLEN ÁLLÁSHELYEK SZÁMA, AMI AZT JELZI, HOGY A MÁR KORÁBBAN IS FENNÁLLÓ PROBLÉMÁK GYORSULÓ TEMPÓBAN SÚLYOSBODNAK A SZEKTORBAN.

Lesz-e emelés?

Novák Katalin családügyekért felelős miniszter korábban azt mondta, nincs tere a pedagógusok béremelésének, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont most már úgy látja, hogy lehetséges a béremelés.

A kormányzat szándéka az, hogy legyen pedagógus-béremelés, a mértéke kérdéses egyelőre

– mondta Gulyás, aki szerint erre jövő januárban kerülhet sor. Egyelőre nem tudni, hogy a pedagógusok fizetését újra a minimálbérhez kötnék vagy változtatnának a bértáblán.

A pedagógusok pályaelhagyását az mérsékelné, ha kiszámítható módon emelnék a fizetésüket a következő időszakban. Ilyen lehet, ha újra a mindenkori minimálbér a keresetük vetítési alapja, így amikor emelkedik a legkisebb bér, akkor minden pedagógus fizetése nőne. A másik szóba került megoldás, a bértábla egyszeri korrekciója (valamekkora mértékű, egyszeri emelés) nem hozna tartós javulást, hiszen ha a mindenkori kormány nem veszi elő minden évben a tanárbérek kérdését, akkor ugyanaz történik, mint az elmúlt években: a nominálisan befagyasztott fizetések értéke (újabb korrekció nélkül) újra csökkenni kezd már az emelés utáni első évben.

Címlapkép: Getty Images

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tanár iskola tanító pedagógus szomorú