taxi
Gazdaság

Ezrével menekülnek a taxisok - Ezekkel a munkákkal többször annyit tudnak keresni

Portfolio
A koronavírus-járvány kirobbanása óta körülbelül kétezer taxis tűnt el a főváros utcáiról. Az Országos Taxis Szövetség elnöke azt mondta: csúcsidőben nehéz autóhoz jutni, de erről nem a munkaerőhiány, hanem a dugók tehetnek.

Az Infostart beszámolója szerint a koronavírus-járvány kitörése után 60-70 százalékkal csökkent a fővárosi taxik utasforgalma, így sok sofőr felhagyott a személyszállítással.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint míg a járvány előtt hétezer taxis dolgozott Budapesten, ma már csak ötezren vannak.

Kénytelenek voltak abbahagyni, nagyon sokan elmentek nyugdíjba, még többen kerestek más egyéb olyan munkát, ahol tudták kamatoztatni civil foglalkozásukat, vagy épp a tehergépjárműves vagy kamionos jogosítványukat, szaktudásukat - jelentette ki az InfoRádiónak az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Metál Zoltán szerint a turisták elmaradása miatt kevesebb autó is ki tudja szolgálni a fővárosi igényeket, csúcsidőben azonban gyakran szinte lehetetlen autóhoz jutni, de ennek nem a taxishiány, hanem a forgalmi torlódások az oka - állítja.

Már jeleztük hónapokkal ezelőtt, amikor a felújítások és sávlezárások kezdődtek, hogy olyan csúcsforgalom lesz a reggeli-délelőtti és a délutáni-esti időszakban, hogy egyszerűen le fog bénulni a város közlekedése. Ezt sajnos vissza is igazolták az elmúlt hetek-hónapok eseményei

- hangsúlyozta.

A buszsofőrnek, fuvarozónak állt taxisok zöme eddig nem tért vissza a szakmába. Sokszor ugyanis családbarátabb időbeosztással akár a többszörösét is megkeresik korábbi bevételeiknek, ráadásul nem kell új autóra vagy lejáró taxisengedélyre sem költeni.

Mivel a személy- és árufuvarozás minden ágán nagy a munkaerőhiány, egyre több taxis hagyhatja el a pályát, mint rámutat, ez a tendencia egész Európában érezhető.

Metál Zoltán azt mondja, a taxisbérek emelkedését nem bírná el a társadalom.

Szerinte a járvány elmúltával és a gazdasági helyzet stabilizálódásával a taxis ágazatba is visszatérnek a munkavállalók.

Címlapkép forrása: MTI

CECZ Kínai raktárbázis Vácon Rétvári, Schanda
arcfelismerő terminál érintésmentes fizetés biometrikus azonosítás
ii-erzsebet-brit-kiralyno-korhazba-kerult
KBC Group K&H Bank

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
német ipar, autók