eso-elorejelzes-meteorologia
Gazdaság

Forradalmi változás jön az időjárás-előrejelzésben: sokkal hamarabb tudhatjuk meg, mikor fog esni, havazni

Portfolio
A Google által 2014-ben felvásárolt londoni kutatólaboratórium, a DeepMind folyamatosan újabbnál újabb eredményekkel áll elő. Most egy olyan mesterséges intelligenciára épülő rendszerről érkezett hír, amely az eddigieknél sokkal gyorsabban képes előre jelezni, ha változás fog beállni az időjárásban.

A klímaváltozás miatt egyre sürgetőbb az olyan időjárási rendszerek létesítése, amelyek sokkal gyorsabbak a klasszikus megoldásoknál. A szélsőséges, életveszélyt fokozó események között nem csak a hőhullámok kiemelkedő jelentőségűek, a heves csapadék miatt keletkező villámárvizek is egyre nagyobb problémát jelentenek, egyre sűrűbben történnek ilyen természeti katasztrófák.

Többek között ezek miatt kezdett kísérletezésbe a DeepMind, az Exeteri Egyetem és a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) csapata. A HVG dolgozta fel a BBC korábbi beszámolóját, amely szerint a kutatócsapat egy olyan metódust dolgozott ki, amely rövid távon is sokkal pontosabban működik, mint az eddigiek.

Míg a jelenleg használt hagyományos rendszerek csak a minimum hat óra múlva bekövetkező változásokat képesek érzékelni, a MESTerséges intelligenciára épülő találmány már a két óra múlva bekövetkező eseményeket is jelzi.

A 2016 és 2018 közötti radartérképek felhasználásával lefolytatott teszt alapján a rendszer 89 százalékos pontossággal képes előre jelezni az időjárásbeli változásokat. Niall Robinson, a Met Office egyik vezetője szerint a forradalmi fejlesztés sokat segíthet az emberéletek és a vagyontárgyak megóvásában, az új rendszer lehetőséget ad arra, hogy a lakosság felkészülve várja egy akár komolyabb vihar érkezését is.

A DeepMind kutatói hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a metódus továbbra is kísérleti jellegű, de már ilyen állapotában is hatalmas segítséget nyújt a meteorológusoknak, akiknek kevesebb adatot kell áttekinteniük és értelmezniük, így több időt tölthetnek az előrejelzések következményeinek kiértékelésével.

Címlapkép forrása: Oscar Wong/Getty Images

bull
koronavírus korlátozás vendéglátó getty stock
vakcina_oltas_covid19
koronavírus adatok sejt járvány
olimpia úszás verseny érem
oltás vakcina korona járvány

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
koronavírus korlátozás vendéglátó getty stock