Koronavírus
Gazdaság

Koronavírus: Románia egészségügyét szétzilálta a világjárvány

Portfolio
Egyre romlik a román járványhelyzet, ami új szigorítások bevezetését is jelenti: hétfőtől kezdődik az iskolai szünet, és országszerte kötelező lesz a maszk viselése az épületeken belül és kívül. Az oltatlanok pedig 20 óra után nem mehetnek ki az utcára - írja a BBC.

Klaus Iohannis államfő kedden jelentette be, hogy újabb megszorításokat kell bevezetni, miután Romániában meghaladta az ötszázat az egyetlen nap alatt elhunyt koronavírusos betegek, illetve megközelítette a húszezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Október 25-től (az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével) semmilyen zárt térbe nem mehetnek be az ügyfelek, illetve fogyasztók védettségi igazolvány nélkül.

Hétfőtől az iskolai szünet is elkezdődik

- jelentette be komoran Klaus Iohannis elnök. Kezdetben két hétig tart a szünet, de a járvány felfutása miatt egyelőre nem valószínű, hogy csupán két hétig fognak tartani a lezárások. Szintén hétfőtől országszerte kötelező lesz a maszk viselése az épületeken belül és kívül, és az oltatlanokat 20 óra után nem engedik ki az utcára. 

Románia 2000 intenzív osztályos ágya mind megtelt, a betegeknek most már kint kell várakozniuk.

Az oltottsági szint jelenleg a teljes lakosság körében alig több mint 29%, a felnőtt lakosságnál 34% ez a szám, ami Bulgária után a második legalacsonyabb az EU-ban. A súlyosbodó helyzet miatt az elmúlt napokban azonban növekedett az oltási hajlandóság:

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az egyre súlyosbodó járványhelyzetben nyolc európai ország nyújtott már segítséget Romániának, és továbbiak ígértek támogatást Klaus Iohannis román államfő pénteki nyilatkozata alapján:

A politikusok többnyire a lakosságot hibáztatják, amiért nem hajlandóak beoltatni magukat, míg a lakosság a politikusokat hibáztatja - a rossz vezetésért, a nem megfelelő egészségügyi ellátásért - írja a külföldi lap.

Ezen a hétvégén a fővárosban, Bukarestben tartják a legújabb "oltási maratont", amelynek keretében hat központ a nap 24 órájában nyitva tart, hogy bátorítsa a vonakodókat. Pénteken az első két órában több mint 1000 ember kapta meg az oltást.

Románia egészségügyi rendszere kezd szétesni.

Hétnapos átlagban, naponta 15 000 ember tesztje pozitív a 19,4 milliós lakosság körében és hét nap alatt átlagosan 389 haláleset történik naponta.

Az elmúlt 15 napban egy millió főre számítva 226 ember veszítette életét a vírusban, az EU átlaga 24 haláleset egymillió emberre vetítve.

Címlapkép: Getty Images

omikron koronavírus tüskefehérje
koronavírus oltás vakcina kórház
németország német reichstag bundestag parlament német zászló berlin
koronavírus
getty trading

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
omikron koronavírus tüskefehérje