kórház lélegeztető maszk oxigén getty stock
Gazdaság

Így kerülhető el a várható újabb tragédia, ami felé az ország halad

Portfolio
Annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullám minél kevesebb áldozatot követeljen és a egészségügyi rendszerünk minél inkább képes maradjon az elmúlt évben felhalmozott nem-Covid ellátási igények kiszolgálására az egészségügyi szakértők javasolják a járványügyi intézkedések mihamarabbi szigorítását, széleskörű, számos területre kiterjedő intézkedések bevezetését.

A civil szakértői kezdeményezés tisztában van azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt, ugyanakkor az aktuális járványhullám során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. "Későnek, de soha nem elkésettnek érezzük ezek a döntések meghozatalát!" - hangsúlyozták.

A több mint 20 egészségügyi szakértő által összeállított csomag mind a lakosság, mind a döntéshozók számára megfogalmaz javaslatokat - közlik a tájékoztatásban, amelyben rávilágítanak, hogy "csak a mellékelt intézkedések meghozatala mentén, az eddigi járványkezelésből tanulva, csökkenthető az egészségügyi ellátórendszer újabb túlterhelése,

és így elkerülhető az várható újabb tragédia ami felé az országunk halad.

A megbetegedés bárkit elérhet, és a jelenlegi hazai védekezési és átoltottsági szint mellett el is fog érni

Magyarország jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem lehet számolni, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolni azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent. A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett. Senki nem hiheti el, hogy a szervezete olyan erős, hogy bármilyen immunerősítő, vitamin teljes védelmet jelenthet a koronavírus ellen.

A kialakuló betegség kimenete előre megjósolhatatlan.

Még társbetegségtől mentes fiataloknál is kialakulhatnak végzetes szövődmények, tartósan megmaradó károsodások - hívják fel a figyelmet.

Egyszerűen betartható egyéni intézkedések

 • Bár jelenleg az egészségügyi ellátóhelyeket és néhány felsőoktatási intézményt leszámítva a maszkviselés nem kötelező, mindenkinek azt javasoljuk, hogy a közösségi közlekedés során, illetve zárt terekben vagy tömegben viseljen maszkot.
 • Kerüljük a felesleges személyes érintést, gyakran és alaposan mossunk kezet.
 • Amint a légúti fertőzések tüneteit észleljük magunkon, maradjunk távol embertársainktól és végeztessünk antigén vagy PCR tesztet.
 • A nem oltható gyermekek védelme érdekében az iskolában is valósítsuk meg a maszkviselést.
 • Az egyre romló hazai járványügyi helyzet miatt a Magyar Orvosi Kamara, illetve a Magyar Tudományos Akadémia ajánlásához csatlakozva felhívjuk az önkormányzatokat, a munkahelyi vezetőket, illetve a közösségi közlekedés, kereskedelmi, szabadidős, oktatási, sport és szórakoztató intézmények vezetőit, hogy saját hatáskörükben támogassák az arcmaszk viselésének minél szélesebb körű elterjesztését. 

Társadalmi fellépés az átoltottság növelésére

Mivel a fertőzés, majd az erre sok esetben ráépülő súlyos szövődmények kialakulási esélye csak oltással csökkenthető le érdemben, mindent el kell követnünk a minél magasabb arányú átoltottság érdekében - írták a tájékoztatásban.

 • Mindenki, akinek nincs konkrét COVID-19 ellenes vakcina alkalmazására ellenjavallata, oltassa be magát! Ha van olyan rokonunk, barátunk, ismerősünk, aki nincs még beoltva, biztassuk arra, hogy hiteles forrásból tájékozódjon. Segítsük az ellenérzései leküzdésében. Magyarázzuk el, hogy már 6,8 milliárd adag védőoltást adtak be világszerte. A védőoltás okozta potenciális mellékhatások aránya és súlyossága messze-messze elenyésző a betegség okozta veszélyekhez képest!
 • A szakmai szervezetek és a civil szféra bevonásával tájékoztassuk a nem oltottakat. Segítsük a nehéz körülmények között élőket kiszálló oltóegységek bevonásával.
 • A legalább 80%-os hazai átoltottság eléréséig nem mellőzhetünk semminemű óvintézkedést.
 • Javasoljuk a 3. oltást azoknak, akik legalább 6 hónapja megkapták az utolsó oltást vagy átestek fertőzésen, illetve mindenkinek, akinek bizonyítottan nincs elég antitestje. A 60 felettiek, a túlsúlyosak, a krónikus betegséggel élők, a fokozott kockázatú munkakörben dolgozók számára az ismétlő immunizálás javasolt időpontja a 4. hónap.

Szükséges kormányzati intézkedések a lakosság védelme érdekében

 1. Halasszák el, függesszék fel a tömegrendezvényeket.
 2. Írják elő a kötelező maszkhasználatot minden nyilvános zárt térben (boltokban, hivatalokban, közösségi közlekedési eszközökön), illetve minden olyan nyílt terű helyszínen, ahol a megfelelő távolságtartás nem megvalósítható.
 3. Tegyék kötelezővé a hatósági igazolás bemutatását (érvényes védettségi igazolvány vagy friss negatív antigén teszt, PCR eredmény) olyan nyilvános zárt terekben, melyek igénybevétele a mindennapi életvitel során szokásos (pl. éttermek, szórakozóhelyek, edzőtermek, stb).
 4. A szabványos, európai védettségi igazolványt csak a szakmailag előírt oltási sor felvétele után, a védettség kialakulását követően állítsák ki.
 5. Hozzanak létre lakóhely közeli, ingyenes tesztelési pontokat az ország minden részén a fertőzési gócok hatékony felismerésére, a kórokozó szóródásának megakadályozására.
 6. Működtessenek hatékony hatósági karantén rendszert a fertőzöttekre és kontaktjaira vonatkozóan. Megengedhetetlen, hogy hazánkban immár egy éve kisebb a karanténban lévő személyek száma, mint a fertőzötteké. A kontaktok eredményes izolálása így pusztán illúzió.
 7. Kötelezzék a szoros COVID-19 kontakttá vált teljesen immunizált személyeket is a kontaktus utáni 5-7. napon a tesztelésre és a negatív teszt-eredmény elkészültéig az egyéni védelmi rendszabályok szigorú betartására.
 8. Az anonimizált járványügyi adatokat rendszeresen, továbbfeldolgozásra alkalmas módon publikálják, megadva a megbetegedettek oltási státusát, az oltás időpontját, a beteg korát, társbetegségeit, az ellátás helyét. Csak a semleges szakértők által megerősített járványadatokra épülően alakítható ki az a társadalmi bizalom, amely elengedhetetlen a járványkezelés sikeréhez, az átoltottság növeléséhez.
 9. Tegyék lehetővé, hogy a sajtó reális képet közvetíthessen a járványhelyzetről. Amennyiben a társadalom nem, csak az egészségügyi ellátók ismerik a járvány valós képét, nem várhatjuk el a kívánatos társadalmi reakciók kialakulását.ű

Címlapkép forrása: Getty Images

BKK, dugó, autó, forgalom, torlódás
antitest antibody koronavírus covid labor
anyamaszkbaba
vulkán láva
tálibok terrorizmus afganisztán
szerbia
befektető nő lány laptop fizetés Getty stock
Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
antitest antibody koronavírus covid labor