gyári munkás dolgozó factory worker gyár fizetés kereset
Gazdaság

Jó hírek érkeztek Magyarországról, mégis 100 ezren vannak kilátástalan helyzetben

Portfolio
Októberben csökkent az álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) most megjelent adatai szerint, ezzel a válság előtti szintre került a munkanélküliség. A munkaerőpiaci folyamatok mélyén kedvezőtlen trendeket is láthatunk, hiszen sokan vannak tartósan állás nélkül és több mint 100 ezren nem kapnak álláskeresési járadékot. Az NFSZ adatai alapján a munkaerőhiány is egyre nagyobb gondot jelent.

Októberben 246 ezer főre csökkent az álláskeresők száma az NFSZ adatai alapján – jelentette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye, azonban a közlemény megjelenésekor még se híre, sem hamva nem volt az NFSZ honlapján az adatoknak, ami egy statisztikai adatközlésnél nem megszokott. Sőt, még ezt követően is várni kellett a számokra azoknak, akik érdemi információt szerettek volna megtudni a munkaerőpiaci helyzetről az ITM-közleményen kívül.

Később megjelentek a hivatalos adatok az NFSZ honlapján, amelyekből kiderült, hogy a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,3% volt. A válság előtti utolsó békeév, 2019 azonos időszakában 239 ezer álláskereső volt, vagyis gyakorlatilag a munkanélküliség a koronavírus előtti szintre süllyedt.

Kedvezőtlen jel viszont, hogy a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 19%-os növekedést állapíthatunk meg az egy évvel korábbi létszám viszonylatában. A 94 500 tartós álláskereső azt jelzi, hogy a javuló munkaerőpiaci fő számok mélyén egy kedvezőtlen trend is meghúzódik:.

EGYRE TÖBBEN TARTÓSAN NEM TUDNAK ELHELYEZKEDNI, AMI A TUDÁSOK MEGKOPÁSÁVAL JÁR. Minél több időt tart távol valaki a munkaerőpiactól annál nehezebb lesz az elhelyezkedés számára.

A mindössze 3 hónapig tartó álláskeresési járadék pedig továbbra is komoly problémát jelent az álláskeresőknek. A hónapban 143 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, vagyis több mint 100 ezer fő semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Létszámuk az elmúlt hónapokban stabilan ilyen magas szinten alakult.

Miközben egyre többen vannak tartósan állás nélkül, növekvő számú új munkahelyet jelentenek be, ami a munkaerőpiac strukturális zavaraira utal. A hónapban 83 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből ahónap végére 58,7 ezer maradt betöltetlen.

A munkaerőhiány fokozódása elsősorban a kékgalléros munkák körében érhető tetten.

Októberben a piaci állások elsősorban az egyszerű ipari foglalkozású, az egyéb egyszerű építőipari foglalkozású, a tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr, a rakodómunkás, a konyhai kisegítő, a kézi csomagoló, az intézményi takarító és kisegítő, az egyszerű mezőgazdasági foglalkozású, az egyéb termék összeszerelő, illetve egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásokra vonatkoztak.

Mindeközben a foglalkoztatók összesen 544 személyt érintő csoportos létszámleépítésére vonatkozó döntést jelentettek be, ami jelentősen elmarad a válság csúcsán látott adatoktól, azonban az elmúlt hónapokhoz képest emelkedést jelent. A leépítések az egyéb szállítást kiegészítő szolgáltatás, a mérőműszer-gyártás, az egyéb információ-technológiai szolgáltatás, a vendéglátás, a vasúti, kötöttpályás jármű gyártása és a ruházati termék gyártása ágazatokat érintették Bács-Kiskun és Pest megyében, a fővárosban, Komárom-Esztergom, BorsodAbaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében.

Címlapkép: Getty Images

séf étterem szakács főzés
schiphol
repülés légitársaság boeing dreamliner utazás naplemente repülő

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
bukarest