koronavírus oltás vakcina gyerek getty stock
Gazdaság

Súlyos betegséget okozhat a gyermekeknél a koronavírus, mielőbb oltani kell őket – üzeni az aggódó szülőknek két szakértő

Portfolio
Semmi sem rosszabb, mint egy koronavírus-fertőződés, akár a gyermekek körében is és sajnos azt látjuk, hogy „a delta variáns súlyosabb klinikai tüneteket is tud okozni”, ezért „nagyon fontos lenne járványvédelmi szempontból a gyermekek oltása” – hangsúlyozta Jakab Ferenc virológus professzor az RTL-nek nyilatkozva. Ezekhez kapcsolódóan Havasi Katalin gyermekorvos azt mondta el saját praxisának tapasztalatai alapján, hogy „most nagyon sok gyermek is érintett a fertőzésben, és náluk mindenképpen meg van az a kockázat, hogy később valamilyen szövődmény is kialakulhat”, ha nincs beoltva a gyermek. Hangsúlyozta: „nagyon jók az első tapasztalatok a védőoltással”, mert azt tapasztalták, hogy „a dózis kicsi, a védettség viszont nagy”, … és nagyon biztonságos a gyerekeknek, megvédi őket a korai és a későbbi szövődményektől”.

Jakab Ferenc az RTL-nek adott nyilatkozat videójában többek között arról beszélt:

 • Nyilvánvalóan az oltatlan szülő gyermeke is oltatlan, de sajnos az a helyzet, hogy „az oltatlan gyermekek közössége a vírusnak kitett egyik legnagyobb populáció” és „semmiféle védettségük nincs” a vírussal szemben.
 • „Nagyon fontos lenne járványvédelmi szempontból a gyermekek oltása, de teljesen megérthető a szülők aggodalma. Ezért az aggodalom és féltés miatt mondom azt, hogy semmi sem rosszabb, mint egy koronavírus-átfertőződés, még a gyermekek körében is”. Hozzátette: az oltott felnőttekhez hasonlóan az oltott gyermekek is kevésbé fertőznek, míg az oltatlan gyermekek kapcsán „sajnos azt látjuk, hogy a delta variáns súlyosabb klinikai tüneteket is tud okozni”.
 • A gyermekeknek szóló vakcinák kutatása folyamatosan zajlik és ezek alapján rögzítette: „nem az a kérdés, hogy biztonságos, megbízható-e az oltóanyag, hanem az, hogy mikor és mennyit adjunk, tehát a pontos dózis megállapítása a kérdés.” Így tehát „a gyermekekhez kell adaptálni a vakcina alkalmazhatóságát”.
 • Jelezte: az még nyitott kérdés, hogy a beoltott gyermekek mennyire adják át a fertőzést, hiszen a járványügyi korlátozást náluk eleve nehezebb betartani, de az biztos, hogy náluk „védtelen populációval állunk szemben”.
 • Figyelmeztetett: az oltatlan gyermek hazaviheti a rokonoknak, nagyszülőknek a fertőzést, hiszen a felnőttekhez hasonlóan „az oltás nem állítja meg a járványt és nem védenek meg a fertőződéstől”, hanem a súlyos lefolyástól védenek meg. Így tehát „egy tünetmentes gyermek is haza tudja vinni” a szülőknek a fertőzést és annak ellenére, hogy oltottak, elkaphatják a betegséget is.

Havasi Katalin gyermekorvos az RTL-nek adott nyilatkozat videójában többek között arról beszélt:

 • „Az egyetlen biztos védelmet a védőoltás jelenti a gyermekeknek is” és míg sok szülő kivár, hogy másoknál mik a tapasztalatok, addig „a vírus nem vár, terjed”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekeknek szóló védőoltás „egy pici részét tartalmazza a vírusnak és töredéke kockázatot jelent a gyermekekre az élő vírushoz képest”.
 • Hangsúlyozta, hogy a gyermekek vírusfertőzésénél „akár tünetmentesség mellett is kialakulhat a rettegett tünetcsoport: a sokszervi gyulladás” és utalt rá, hogy Amerikában a koronavírussal megfertőződött gyermekek 30%-nál „észre sem vették, hogy átestek a fertőzésen”, úgy alakult ki náluk több hét, hónap után ez a rettegett betegség, ami így több mint 6 ezer gyermeket érint. Hazai példák kapcsán úgy fogalmazott: „több száz gyermek van ma Magyarországon, akiknek hosszú covid tünetei vannak”, azaz oltás nélkül estek át a fertőzőédésen és elhúzódó szövődményeik vannak emiatt.
 • A gyermekeknek szóló oltások kapcsán kijelentette: „nagyon jók az első tapasztalatok a védőoltással” és jelezte: „azt tapasztalták, hogy a dózis kicsi,a védettség viszont nagy, … és nagyon biztonságos a gyerekeknek, megvédi őket a korai és a későbbi szövődményektől.”
 • Kijelentette: „ahhoz, hogy a társadalom egésze fellélegezhessen, megszűnjön ez a járványhelyzet, ahhoz a nyájimmunitásra szükség van, ez pedig csak a gyerekekkel együtt érhető el”.
 • Az oltatlan gyermekeknél a fertőzés utáni szövődményekre példaként elmondta: gyakori a fáradékonyság, nehezebb tanulás, ás a fizikai állóképesség lassabban tér vissza.
 • Tapasztalatai alapján kijelentette: „most nagyon sok gyermek is érintett a fertőzésben, és náluk mindenképpen meg van az a kockázatok, hogy később valamilyen szövődmény is kialakulhat”. Leszögezte: „nagyon fontos, hogy minél hamarabb oltassák be azokat a gyerekeket, akiknek immunhiánya van, valamilyen tüdőbetegsége, és a túlsúlyos, elhízott gyermekek nagyon nagy kockázatnak vannak kitéve a többi gyermekhez viszonyítva”.
 • Kijelentette: azt nem tudjuk egy oltatlannál, hogy a vírus meddig uralkodik a szervezetén és mikor ürülnek ki a vírusok, de „a védőoltásoknál viszont tudjuk, hogy maximum egy hét alatt kiürülnek a szervezetből, és csak a védelmet hagyják maguk után. Talán ez megnyugtathatná az oltástól félőket, illetve az, hogy a mellékhatás nagyságrenddel kevesebb az oltásnál, mint a vírusfertőzés után”.

Címlapkép forrása: Getty Images

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy