Parragh László MKIK Orbán Viktor
Gazdaság

Energiaválság: 21 ezer kkv csődjétől véd meg a rezsicsökkentés kiterjesztése, további bejelentések jönnek

Portfolio
|
MTI
Az energiaárak elszállása mintegy 21 ezer kis- és középvállalkozást (kkv) sodor a csőd felé Magyarországon, mivel ők idővel nem tudják majd a durván megugró áramköltségeket áthárítani, ezért az ő esetükben javasolta azt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kormány felé, hogy tegyék lehetővé a rezsicsökkentett egyetemes szolgáltatói körbe való belépésüket és pont ezt jelentette be tegnap a kormány – derül ki az MKIK pénteki közleményéből. Az viszont egyelőre nem hangzott el a tegnapi kormánybejelentések között, amit a kamara szintén javasolt, miszerint mérlegeljék az energiaszolgáltatók egyéb díjainak átmeneti befagyasztását, illetve újabb díjak bevezetésének megtiltását. Orbán Viktor kormányfő a péntek reggeli rádióinterjúban egyébként azt mondta: csak a jövő hét elején hozzák meg a végső döntést az egyetemes szolgáltatói kör kibővítéséről a vállalkozások számára, így az is lehet, hogy ennek keretében dől majd el a kamara által javasolt díjbefagyasztások és tiltások kérdése is.

Az MTI által közzétett anyag szerint a vállalkozásoknak a kőolaj, illetve földgáz árának növekedése már önmagában is problémát okoz, de ezt még tetézik az energiaszámlához kapcsolódó további tételek, például a rendszer használati díj, illetve a nemrégiben bevezetett energiahatékonysági díj. Rámutattak arra, az érintett vállalatok jelentős része olyan szakterületen dolgozik, amely nem teszi lehetővé a megemelkedett energiaköltség áthárítását a fogyasztókra. Ez a helyzet rontja az érintett cégek jövedelmezőségi és versenyképességi pozícióját, a vállalkozások csak veszteségesen tudnak működni, idővel kénytelenek lesznek csődöt jelenteni, bezárni.

A közleményben a kamara kitér arra, a növekvő energiaárak negatív hatásainak kivédésére javasolta az MKIK, hogy

meghatározott kkv-kör számára legyen lehetőség belépni az egyetemes szolgáltatásba, valamint mérlegeljék az energiaszolgáltatók egyéb díjainak átmeneti befagyasztását, illetve újabb díjak bevezetésének megtiltását.

Parragh László, az MKIK elnöke a közleményben rámutatott arra, hogy az energiaárak vállalatokat érintő kormányzati csökkentése újabb, kamara által javasolt mentőöv a kkv-szektornak.

Amint a Portfolio is megírta: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy megnyitják a kisvállalkozóknak is a lehetőséget, hogy belépjenek az egyetemes szolgáltatói körbe, így ők is a rezsicsökkentett árat fizethetik az energiáért. Gulyás jelzése szerint azok a cégek élhetnek a lehetőséggel, amelyeknél a foglalkoztatottak száma legfeljebb 10 fő, és az éves nettó árbevételük, vagy mérlegfőösszegük 4 milliárd forintnál alacsonyabb. Amint jeleztük, ez több tízezer cégnek jelentheti majd a rezsicsökkentett, hatóságilag meghatározott ernyő alá való bemenetelt és most ezt erősíti meg a kamara 21 ezer céget jelző száma is.

Gulyás kérdésre azt is elmondta: az egyetemes szolgáltatói körbe való belépés és az ott maradás határidő nélküli lesz ennek a kkv-körnek, tehát addig maradhatnak, amíg az árak indokolják. Ebből arra következtettünk, hogy az egyetemes szolgáltatói kör kibővítése csak az áramra vonatkozik és a januártól kezdődő új áramévre értendő. Ezt látszik megerősíteni az MKIK mai közleménye is, hiszen abban Parragh László hangsúlyozta: a csütörtöki Kormányinfón elhangzott bejelentése teljes mértékben összecseng a kamara javaslatával (így tehát a 10 fő alatti státusszal és a 4 milliárd forint alatti árbevétellel/mérlegfőösszeggel).

Az, hogy az érintett vállalkozások beléphetnek az egyetemes szolgáltatói körbe, csökkentett áron juthatnak a villamosenergiához, újabb jelentős segítség a nemzetgazdaság szempontjából kiemelten fontos szektor számára

- tette hozzá az MKIK elnöke a közlemény végén.

Címlapkép forrása: Portfolio

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Budapesti Metropolitan Egyetem