Hatósági áramdíjakból is adható kedvezmény az uniós bíróság szerint
Gazdaság

Bedőlt egy magyar áramkereskedő: kijelölték végső menedékesként az utódát

Portfolio
Megszületett az eredménye annak a nyilvános felhívásnak, amelyet a múlt héten írt ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal amiatt, hogy a bedőlt energiakereskedő JAS Zrt. egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleit lássa el egy egyetemes szolgáltató. Mivel senki sem jelentkezett önként a felhívásra, így a MEKH az MVM Next Zrt.-t jelölte ki hatósági jogkörénél fogva. A cégnek így december 1-től jövő április 1-ig kötelessége lesz végső menedékesként ellátnia a szóban forgó ügyfelek 79 mérési pontját 31 forint körüli kWh áron árammal, azaz az egyetemes szolgáltatás körébe tartozó, hatóságilag meghatározott áron.

A döntés lényege

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján szerdán délután megjelent közlemény szerint a Hivatal november 24-én kelt határozatában a JAS Budapest Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználóinak végső menedékesként való ellátására az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. egyetemes szolgáltatói engedélyest jelölte ki.

Fontos pontja a határozatnak, hogy

a Hivatal felhívására nem érkezett önkéntes kötelezettségvállalásra vonatkozó nyilatkozat a hirdetményben megjelölt időtartamon belül.

Emiatt a Hivatal a VET 51. § (2) alapján saját hatáskörben jelölte ki az MVM Next Zrt.-t, mint Engedélyest végső menedékesnek.

Az ellátásra való kijelölés 2021. december 1. napjától határozott időtartamra, 2022. április 1. napjáig szól.

A kijelölés időtartama alatt az MVM Next Zrt. köteles az érintett felhasználókat a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM rendeletben meghatározott áron ellátni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az A1 kategóriába tartozó áramot 30,69 forint/kWh áron kell adnia jövő tavaszig.

Hogyan jutottunk idáig?

A MEKH a felhasználói jelzések alapján 2021. október 19-én hatósági ellenőrzést indított a JAS Budapest Zrt.-nél. Ezután a cég 2021. október 29-én arról értesítette a felhasználóit, hogy nem fog tudni villamos energia ellátást biztosítani részükre. A MEKH pedig az ellenőrzés során megállapította – többek között –, hogy az Engedélyes egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói 2021. november 4-étől elosztói ellátásban vannak „a JAS Budapest Zrt. az ellenőrzési körén kívülálló elháríthatatlan külső okok miatt”. A JAS Budapest Zrt. tájékoztatásai alapján az érintett felhasználóknak az „energiapiaci árviszonyok” alakulása miatt „nem fog tudni villamos energia ellátást biztosítani 2021.11.04.-től”.

A Hivatal a beérkezett információkat úgy értékelte, hogy a JAS Budapest Zrt. közel állhat a gazdasági-pénzügyi ellehetetlenüléshez – habár ennek megállapítása nem a MEKH hatásköre –, illetve az általa nyújtott villamosenergia-ellátás fenntartásához szükséges villamos energia beszerzése a villamosenergia-piacon tapasztalható módon megemelkedett, magas árakon ellehetetlenül. A Fővárosi Törvényszék 2021. november 22-én elrendelte a JAS Budapest Zrt.-nél csődeljárás megindítását.

A fenti előzmények és tények miatt a MEKH szükségesnek ítélte az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók számára végső menedékes kijelölését és ennek érdekében hirdette meg a múlt héten a nyilvános felhívást, amire az egyetemes szolgáltatók jelentkezhettek.

A MEKH a JAS Budapest Zrt. egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói ellátásának biztosítására – az ellátásbiztonság, a magas szintű ügyfélkiszolgálás és az országos területi illetékességű egyetemes szolgáltatói engedély szem előtt tartásával – az MVM Next Zrt. egyetemes szolgáltatót jelölte ki.

Hogyan tovább?

A közlemény leszögezi:

A kijelölés alapján az MVM Next Zrt. köteles a szerződéskötéssel kapcsolatban a Felhasználókat 2021. december 08-ig tájékoztatni, és részükre egyetemes szolgáltatási ellátásra vonatkozó szerződéses ajánlatot tenni legkésőbb 2022. január 01-ig.

A MEKH határozata értelmében a JAS Budapest Zrt. egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói és az MVM Next Zrt. között az egyetemes szolgáltatási szerződés a kijelölés alapján létrejön, és az 2022. április 1. napjáig áll fenn. Ha az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a végső menedékes szolgáltatás időtartama alatt nem fogadja el az MVM Next Zrt. egyetemes szolgáltatási ajánlatát, vagy nem köt más engedélyessel villamosenergia-vásárlási szerződést, akkor a végső menedékes szolgáltatás megszűnését követő napon ellátatlanná válik.

A MEKH javasolja, hogy a kijelölésben érintett, a VET 50. §-a alapján egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók, abban az esetben, ha 2021. december 8-ig nem kapnak tájékoztatást az MVM Next Zrt.-től, a JAS Budapest Zrt.-vel fennálló jogviszonyuk, valamint egyetemes szolgáltatás igénybevételi jogosultságuk igazolására alkalmas dokumentumok bemutatásával vegyék fel a kapcsolatot az MVM Next Zrt.-vel, a végső menedékesi ellátásba vétel megvalósulása érdekében.

Címlapkép forrása: Shutterstock

frankfurtitozsde
koppenhága_dánia_shutter
fitch
albertbourla
forint bankjegy
omikron koronavírus omicron 2
Ukrajna
Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Ingyenes online előadás
Gyakorlati példákon mutatjuk be, hogy mikor melyik adhat jobb esélyű jelzést.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
vakcina