koronavírus oltás vakcina gyerek getty stock
Gazdaság

Kétsége van? Mindent megtudhat az 5-11 éves gyerekek oltásával kapcsolatban

Portfolio
Napokon belül újabb korcsoport oltása kezdődik, mivel december közepétől elérhetővé válik a Pfizer-BioNTech által fejlesztett vakcina az 5-11 évesek számára is Magyarországon. Az Amerikai Járványügyi Hivatal javasolja a gyerekek immunizálását, hiszen akkora valószínűséggel fertőződnek meg a koronavírussal, mint a felnőttek, ráadásul nagyon betegek is lehetnek: esetükben is lehet számolni rövidebb és hosszabb távú poszt-covid következményekkel, és az sem elhanyagolhatatlan, hogy képesek a fertőzés terjesztésére az iskolában és otthon egyaránt. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökének tájékoztatása szerint sokkal több a beteg, mint az előző járványhullámokban, ráadásul sokkal több gyerek is kerül kórházba, ennek hátterében pedig a delta variáns magasabb fertőzőképessége, valamint az alacsony oltottsági arány áll a 18 év alattiak körében. Ezen korcsoport oltásához a szülők, gondviselők jóváhagyása szükséges, akiknek fejtörést okoz az oltás beadatásának kérdése, egyrészt tartanak a szövődményektől, másrészt azzal magyarázzák az oltás szükségtelenségét, hogy a vírus enyhébb lefolyású a gyerekeknél. Falus András immunológus a Portfolio-nak beszélt arról, hogy a koronavírussal fertőzött gyerekeknél súlyos szövődmények is kialakulhatnak, a többszervi gyulladásos szindróma valószínűsége különböző populációkban eltér, a kaukázusi - amelybe a magyarok is tartoznak - jelentősen érintett, mivel akit megfertőz a vírus és poszt-covidban szenved, annál a valószínűsége a szívizom betegségének közel 20 százalékra tehető.

A koronavírus nagyon megbetegítheti a gyermekeket, és a kórházi kezelésüket is okozhatja. Egyes helyzetekben pedig a fertőzés szövődményei halálhoz vezethetnek - írja az Amerikai Járványügyi Hivatal, amely rámutat arra is, hogy a felnőttekhez hasonlóan a gyerekek is

  • lehetnek nagyon betegek a Covid-19-től,
  • a vírusnak lehetnek komoly egészségügyi szövődményei rövid és hosszú távon is,
  • a Covid-19-cel megfertőzhetnek másokat, otthon és az iskolában egyaránt.

A CDC közlése alapján 2021. október közepéig a koronavírus miatt az 5 és 11 év közötti korcsoportban több mint 8300 gyerek szorult kórházi kezelésre az USA-ban és közel százan haltak meg. A Covid-19 a 10 leggyakoribb halálok közé tartozik az 5 és 11 év közötti gyermekek körében.

A fertőzött gyerekeknél súlyos szövődmények is kialakulhatnak, az Amerikai Járványügyi Hivatal elsősorban a többszervi gyulladásos szindrómát (MIS-C) említi.

A MIS-C során különböző testrészek gyulladnak be, például a szív, a tüdő, a vesék, az agy, a bőr, a szemek vagy gyomor és a bélrendszer. Falus András a Portfolio-nak azt mondta, hogy az orron keresztül az idegrendszerre is hathatnak. A szívizomgyulladás valószínűsége különböző populációkban eltér, a kaukázusi - amelybe a magyarok is tartoznak - esetében körülbelül 0,3-0,4 százalék, tehát ezer emberből 3-4, akiben szívizomprobléma jöhet létre. Ezzel szemben, akit megfertőz a vírus és poszt-covidban szenved, annál a valószínűsége a szívizom betegségének közel 20 százalék - tette hozzá.

A világjárvány kezdete óta több mint 2300 MIS-C esetet jelentettek az USA-ban 5 és 11 év közötti gyermekeknél. Az alapbetegségben szenvedő gyermekek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a Covid-19 okozta súlyos megbetegedéseknek, mint a nem alapbetegségben szenvedő gyermekek - húzta alá a CDC. Magyarországon hasonló adat nem áll rendelkezésre, de az orvosok beszámolója szerint hazánkban is egyre több gyermek küzd a koronavírus utóhatásaival.

cdc covid gyerekek

Újhelyi János gyermekgyógyász szakorvos az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy a betegség lefolyása kiszámíthatatlan, a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyereknél általában enyhébb lefolyású, de ez a heveny szakaszra vonatkozik, 2-3 nap lázas állapottal, hasmenéssel, elvétve kiütéssel, kötőhártya-gyulladással megússza a többség. Ugyanakkor az orvos szerint ez bármikor fordulhat, illetve "ha nagyon magas lázzal jelentkezik csecsemőkorban, tehát 1 év alatti gyereknél, akkor más az eljárásrend, sürgősen fekvőbeteg osztályra kell irányítani, mert ebben az esetben rapid lefolyásról lehet szó."

Szerencsére azonban egyre több gyereknek lesz elérhető a koronavírus elleni vakcina. A gyermekgyógyász ismertette, hogy a 18 éven aluliaknak adott vakcina egy hírvivő RNS alapján működik, amely rövid időn belül lebomlik az szervezetbe, és csak az általa termelt ellenanyag védi majd a gyerekeket.

A mellékhatásprofil minimális

- tette hozzá, kiemelve, hogy nem lehet egymás mellé állítani a betegség okozta szövődményeket és a védőoltás nyújtotta esetleges kellemetlenségeket.  

A CDC alapján ha a gyerekek átesnek a betegségen, a poszt-covidnak hasonló lecsengése van a gyerekeknél is, a tünetek között említik a fáradtságot, a fejfájást, az álmatlanság, a koncentrálási nehézségeket, az izom- és ízületi fájdalmakat, valamint a köhögést. A tünetek jelentős hatást gyakorolhatnak a gyerekek életminőségére is, befolyásolhatják a fizikai aktivitást, szorongást és mentális egészségügyi kihívásokat okozhatnak, amelyek miatt csökkenhet az oktatási intézmények látogatása is, illetve a tanórán való aktív részvétel is.

Mielőtt javasolták a gyerekek oltását, a tudósok több ezer gyerek bevonásával klinikai vizsgálatokat végeztek, amely során nem azonosítottak komoly biztonsági aggályokat. Az FDA sürgősségi engedélyt adott a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcina 5-15 éves gyermekek oltására, és teljes körű engedélyt adott a 16 éves és idősebbek számára történő alkalmazásra.

Magyarországon a következő korcsoport, az 5-11 évesek oltása december közepén indul majd.

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint a oltási munkacsoport megkezdte a gyerekek oltásának előkészítését, a szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek. A gyerekek oltását a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontokon és igény esetén a házi gyermekorvosoknál tervezik.

Az Európai Gyógyszerügynökség az 5-11 évesek körében a Pfizer-BionTech által fejlesztett vakcinával a 12 éves korosztálynál idősebbek körében használtnál kisebb dózissal, a teljes dózis harmadával ajánlja. Az 5-11 éves gyermekek körében elvégzett kutatás eredményei szerint a Pfizer vakcinája kisebb, 10 mikrogarmmos dózis esetében is hasonlóan hatásos volt, mint a nagyobb, 30 mikrogrammos dózissal oltott 16-25 éves fiatalok körében.

Magyarországon szerdán megnyílt a regisztrációs honlap az 5-11 éves gyermekek oltásához. A jövő héten érkező vakcinaszállítmány várhatóan 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé december 15-től, tette közzé a kormány a Facebookon.

Magyarországon a 18 év alattiak száma 876 ezer körül van, ebből 332 ezren az 5-11 korcsoportba tartoznak. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke pár napja nyilatkozott arról, hogy

SOKKAL TÖBB A BETEG, MINT AZ ELŐZŐ JÁRVÁNYHULLÁMOKBAN, RÁADÁSUL SOKKAL TÖBB GYEREK KERÜL KÓRHÁZBA,

intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak. A delta variáns más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél, korábban azt hangsúlyozták, hogy nem igazán okoz náluk tüneteket, most viszont más a helyzet, a nemzetközi tapasztalat is az, hogy gyakrabban kerülnek kórházba a gyerekek, és itthon is azt tapasztalják az orvosok, hogy több kórházi eset fordul elő, mint a korábbi járványhullámban. "Talán ennek az is az oka, hogy az idősek között többen oltottak már, és a gyerekek ilyen szempontból védtelenebbek, illetve önmagában az, hogy a delta variáns sokkal nagyobb vírusszámot produkál a betegek torkában, sokkal fertőzőbb egyetlen beteg, többeket fertőz meg. Maga a vírus is több tünetet okoz, mint a korábbiak" – tette hozzá. Ezt támasztja alá az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ábrája is, amely szemlélteti, hogy decemberre radikálisan megnőtt a 18 év alatti fertőzöttek száma a többi korcsoporthoz képest, amelyek részesültek már az oltásban.

ecdc hungary kids

Az ECDC másik ábrája Magyarország vonatkozásában az oltások felvételét mutatja be a különböző korcsoportokban. Míg 18 év felett az átoltottság 60 százalékra tehető, addig 18 év alatt épphogy csak közelíti a 20 százalékot. Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy a 12 év alatti gyerekeket eddig nem lehetett beoltani.

A 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 58%-os. A 12-15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, átoltottságuk 39%-os. A kamaszok oltására a tanév elején célzott oltási akciót is szerveztek az iskolákban. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer vakcinával lehet oltani, írja a koronavirus.gov.hu.

ecdc hungary oltás

A CDC figyelemmel kíséri a Covid-19 oltások biztonságosságát, miután az oltásokat engedélyezték, ezen belül nyomon követik a szívizomgyulladás kockázatát 5 és 11 év közötti gyermekeknél is. Továbbá a hivatal összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat az oltásról:

  • A gyerek egyidejűleg kaphat koronavírus elleni vakcinát és más oltásokat is, például az influenza elleni védőoltást is.
  • Ritkábbak a súlyos szövődmények akkor, ha a gyerek az oltást követően fertőződik meg.
  • Szívizomgyulladás és szívburokgyulladás (a szív külső nyálkahártyájának gyulladása) eseteit ugyan jelentették 12–17 éves gyermekek Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinázása után, azonban ezek a reakciók ritkák. A Pfizer-BioNTech vizsgálata szerint a második adag után az oltást követő héten egymillió emberből 54 esetben tapasztalták a jelenséget 12-17 éves férfiaknál. A 12 és 17 év közötti serdülőknél nagyobb a szívizomgyulladás kockázata, mint az 5 és 11 év közötti gyermekeknél. A klinikai vizsgálatok során nem fordult elő szívizomgyulladás olyan 5 és 11 év közötti gyermekeknél, akik megkapták a koronavírus elleni vakcinát.
  • Súlyos allergiás reakció, például anafilaxiás reakció, bármely vakcina beadása után előfordulhat, így a Covid-19 vakcinák esetében is, de ez ritka.
  • Nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus elleni oltások termékenységi problémákat okoznának.

Sok gyógyszertől eltérően a koronavírus vakcina adagja nem a beteg súlya, hanem az oltás napján érvényes életkor szerint változik. A 12 éves és idősebb serdülők a felnőttekkel megfelelő adagot kapnak a Pfizerből, az 5 és 11 év közötti gyermekek pedig életkoruknak megfelelő adagot kapnak. Az 5 és 11 év közötti gyermekeknek szánt Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza, mint a felnőtteknek és serdülőknek adott vakcina. Ugyanakkor a felnőtteknek és serdülőknek szánt vakcina nem alkalmazható 5 és 11 év közötti gyermekek számára. A második adagot az első oltást követően 3 héttel szükséges beadni - tette hozzá a CDC.

Címlapkép forrása: Getty Images

rakéta háború orosz amerika
volkswagen kína
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Trump beszólt, idén is elkerülheti az államcsődöt Amerika
német berlin
vakcina oltás koroavírus

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Holdblog Értéktelenedő pénz

A pandémia évei a pénz nyomtatásának (elértéktelenedésnek) évei voltak, ez vélhetően nem újdonság, hiszen...

Holdblog Álomgyilkosok

Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége. 2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési...

2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó

Elemző munkatárs

Elemző munkatárs
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
volkswagen kína