Előfizetői tartalom

Árrobbanás és bérrobbanás: olyan spirálba kerül Magyarország, amit mindenki megemleget

Portfolio
Elszállt az infláció, és jövőre is gyorsan emelkednek az árak, miközben a drasztikus minimálbér-emelés is préseli a vállalatokat. A legkisebb bérek gyors növelése ráadásul bértorlódáshoz is vezet, aminek elkerüléséhez a magasabb bérkategóriákban is érdemben emelni kell. Nem mellesleg a munkaerőhiány mellett újabb olajat önt az infláció tüzére a minimálbér 20%-os növelése, visszavetve a reálkeresetek emelkedését. Ez csak néhány probléma, ami megnehezíti a 2022-es bértárgyalásokat.

"A kormányzat 2022-re a versenyszférában 12,7%-os, a munkáltatói oldal pedig 10%-os bérnövekedéssel számol. Én többségében is kétszámjegyű átlagbéremelést látok reálisnak, de biztosan lesznek olyan ágazatok, vállalkozások, ahol 10% alatt lesz a végső növekedés" - mondta a Portfolio-nak Székely Tamás, a Magyar Szakszervezti Szövetség (MASZSZ) alelnöke, a VDSZ elnöke....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés