Előfizetői tartalom

30 százalékos ugrás után ma tovább drágul a gáz, most a szlovákok felé küldenek kevesebb gázt az oroszok

Portfolio
Az év elején felfutó gazdasági tevékenység miatti gázigény, a kedvezőtlenebb időjárás, és a kevés orosz gáz miatti gázkiáramlás Németországból tegnap hatalmas, 30%-os gázár szárnyalást okozott a vezető holland TTF gáztőzsdén a februári kontraktus árában. Mindez relatív alacsony árszintről következett be, ma pedig mérsékelt, 5% körüli további drágulás látszik 95 euró/MWh körülre amellett, hogy a lengyel-német határon mérséklődött a gáz kiáramlás keleti irányba, miközben egy másik fontos útvonalon, a szlovákok felé továbbra is szokatlanul kevés gázt küldenek az oroszok. Közben kiderült az is, hogy az egész 2021-es évben az oroszok 25%-kal kevesebb tranzit gázt küldtek az ukránokon keresztül, mint előtte évben, és még ehhez a napi volumenhez képest is elkezdtek jóval kevesebbet küldeni idén.

Amint megírtuk: tegnap hatalmas gázár-emelkedés alakult ki a vezető holland gáztőzsdén többek között amiatt, hogy már több mint két hete sorozatban a normálissal ellentétes irányba, tehát keleti irányba folyik nettó értelemben a gáz a Jamál-Európa vezetéken a német-lengyel határnál lévő mallnowi mérési ponton. Ennek mértéke tegnap elérte csaknem a 10 millió KWh-t...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés