dízel autó légszennyezés klímaváltozás
Gazdaság

Alattomos összetevő kering a levegőben, ami milliók halálát okozza a világon

Portfolio
Új tanulmányok szerint a jogalkotók nem szentelnek kellő figyelmet a légszennyezés legapróbb összetevőire, pedig emiatt nemcsak megnő az asztmás gyermekek száma, hanem emberek milliói halnak meg világszerte – számol be a hírről a MarketWatch.

A Lancet Planetary Helathben publikált, 13 ezer város légszennyezettségét vizsgáló tanulmány szerint 10, városban élő emberből közel kilenc  - tehát mintegy 2,5 milliárd ember – van kitéve a légszennyezettség ártalmas szintjének évente. A George Washington Egyetem által vezetett kutatás szerint a finom részecskék sűrűsége a levegőben hétszeresen meghaladja a WHO ajánlásában szereplő értéket.

Arra is rávilágítanak, hogy 2019-ben 1,8 millió többlethalálozást okozott a világban a finom részecskék belélegzése, ráadásul ez megnöveli a szív- és érrendszeri és légúti betegségek, köztük a tüdőrák és a tüdőfertőzések miatti korai halálozás kockázatát.

A fenti tanulmányhoz kapcsolódik egy másik kutatás megállapítása, miszerint a gyerekek körében közel 2 millió asztmás megbetegedés köthető a közlekedés miatti nitrogén-dioxidos levegőszennyezettséghez.

Az asztma, a leggyakoribb krónikus betegség a gyermekek körében, jelenleg a becslések szerint 6,1 millió amerikai, 18 év alatti gyereket érint a Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint. A gyermekkori asztma miatti halálozás továbbra is ritka, de ez a kockázat az életkorral nő, ha nem kezelik.

Az asztma kezelése az amerikai egészségügyi ellátórendszert használóknak éves szinten mintegy 50 milliárd dollárba kerül. De a közvetett költségek is hozzáadódnak, például a munkahelyi termelékenység elvesztése miatt, évente további 5,9 milliárd dollárral a Journal of Allergy and Clinical Immunology adatai szerint.

Címlapkép: Getty Images

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Tematikus PR cikk
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
wall-street-new-york-amerikai-egyesult-allamok