Előfizetői tartalom

"Pályakezdő tanárként a hajléktalanság fenyeget"

Portfolio
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének oldalán jelent meg egy pályakezdő tanár nyílt levele, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett. Azt írja, 160 ezres fizetéséből a hajléktalanság fenyegeti, nem tudott karácsonyi ajándékot venni senkinek, és az iskolából vitt haza wc-papírt, hogy legalább az legyen. Annyi pénze sincs, hogy ételt vegyen magának: rizsen és tésztán él. Mondhatjuk, hogy egyedi sorsok, egyedi esetek húzódnak meg egy-egy történet mögött, és így lehetnek szélsőséges esetek. Csakhogy Magyarországon ennek a pályakezdő tanárnak az esete reprezentálja az átlagos pedagógusét. A Portfolio már sokszor felhívta a figyelmet a tanárok siralmas helyzetére, ami a mai napra az összeomlás szélére küldte az oktatási rendszert.

„2021. júliusában kiskorom óta dédelgetett álmom vált valóra: végre kézhez kaptam a tanári mesterdiplomámat. Gimnáziumi tanár lettem, mely 6 éves egyetemi képzéssel jár (összehasonlításként a jogi egyetem csak 5 év). Persze most, hogy végeztem, most lerövidítik 5 évre, de ezzel sokra nem megyek már. Mint ahogy a 25 év alattiak adókedvezményéből is kicsúszik minden...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái