Előfizetői tartalom

Ferenci Tamás: megfélemlíti, börtönnel fenyegeti az OGYÉI a tudósokat, ami ellen fel kell lépni

Portfolio
Ferenci Tamás, klinikai biostatisztikus, orvosbiológiai mérnök véleménycikket írt arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) január 31-én közleményt adott ki, mely szerint "rémhírterjesztés bűntette miatt" feljelentést tettek olyan cikkek kapcsán, amelyek "a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságát kérdőjelezik meg" a COVID-19 ellen. Ferenci több tudományos cikket idézve rámutat: a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságának megkérdőjelezése teljes mértékben megfelel az orvostudomány jelenlegi álláspontjának. "Az OGYÉI az általa el nem fogadott álláspontot nem tudományos értelemben vitatja" - írja. "Azt gondolom, hogy a magyar egyetemeknek, kutatóintézeteknek, a tudományos akadémiának nagyon egyértelműen és nagyon határozottan ki kellene állniuk ezen a ponton a tudományos véleménynyilvánítás szabadsága mellett."

"Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát [...].Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni,tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak" - idézi blogján Ferenci Tamás, klinikai biostatisztikus, orvosbiológiai mérnök Magyarország Alaptörvénye, X. cikkét annak kapcsán, hogy az Országos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés