Előfizetői tartalom

Ságvári Pál: stabil az ország energiaellátása, alapesetben nem kell hozzányúlni a biztonsági gázkészlethez

Portfolio
Az, hogy most évek óta a legalacsonyabb a magyar földgáztárolók töltöttsége, csak a szokásos helyzetre visszaállást jelenti, és alapesetben nem kell hozzányúlni a biztonsági gázkészlethez, hiszen azon felül még 350 millió köbméternyi gáz van a tárolókban és zavartalan a gázimportunk minden irányból – jelezte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Ságvári Pál. A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese megjegyezte azonban, hogy ha a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztető helyzet állna elő (ilyennek nem látják most a jeleit Ukrajnában sem), akkor a vészforgatókönyvek között "szükség esetén elsősorban a stratégiai készlethez lehet hozzányúlni".

A Portfolio múlt pénteken mutatott rá arra, hogy évek óta most a legalacsonyabb a gáztárolók töltöttségi szintje, és információink szerint ez a következő hetekben kritikusan alacsony szintre is süllyedhet, így ha az orosz invázió miatt valóban nem indulna meg április 1-től az intenzív betárolás, akkor felmerülhet, hogy a kormánynak hozzá kell nyúlnia a biztonsági földgázkészlethez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés