Előfizetői tartalom

Szijjártó Péter: Magyarország gázellátása nincs veszélyben, úgy fizetünk, ahogy Putyin kéri

Portfolio
Bár nyugtalanító az a hír, hogy az orosz Gazprom leállította a lengyelek után a bolgárok felé is a gázszállítást, hiszen abból az irányból jön a magyar gázimport jelentős része, de fontos tudni, hogy a bolgároknak szóló lépés nem érinti a tranzitszállítást, így a Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik - jelentette ki Szijjártó Péter Facebook-oldalán szerdán. A külgazdasági és külügyminiszter utalt rá, hogy míg a lengyeleknek és bolgároknak az elmúlt napokban lejárt egy fizetési kötelezettsége a Gazprom felé és nem úgy teljesítettek, ahogy az oroszok kérték, így ezért lépett drasztikusat a Gazprom, addig Magyarországnak legközelebb csak május 22-én lesz fizetési kötelezettsége az oroszok felé, és a sorozatos brüsszeli figyelmeztetések, illetve a legfrissebb iránymutatás ellenére újra tisztázta, hogy éppen úgy fog fizetni a magyar állami cég a gázért, ahogy azt az orosz elnöki rendelet kérte. Éppen ezért érzékeltette azt, hogy a magyar gázellátás nincs veszélyben.

A New Yorkban tartózkodó politikus a Facebook-posztban megjegyezte, hogy az elmúlt órákban több hírt jelent meg arról, hogy a Gazprom leállította a földgázszállítást Lengyelország és Bulgária irányába. A miniszter kiemelte, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter az úgynevezett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés