Előfizetői tartalom

Értettek az osztrákok a Gazprom gázelzárós fenyegetéséből: ők is nyitnak rubelszámlát

Portfolio
Bár tegnap az osztrák kancellár még azt hangsúlyozta Twitter-üzenetében, hogy az osztrák OMV is euróban fizet az orosz gázért, ma arról írt a Financial Times az ügyletre közvetlenül rálátó forrásokra hivatkozva, hogy a cég mégis tervez rubelszámlát nyitni a svájci Gazprombanknál, akárcsak magyar, német, és szlovák cégek. Ezzel tehát az OMV is ugyanazt a fizetési módot alkalmazná, amit például tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megerősített a magyar állami MVM CEEnergy cég kapcsán, amely tavaly ősszel a 15 éves gázszerződést megkötötte.

Az elmúlt két nap alapján úgy tűnik, hogy azok a közép-kelet-európai országok (Magyarország, Ausztria, Szlovákia), akik tényleg nagyon rá vannak szorulva az orosz gázra, mert egyelőre nincs igazi alternatívájuk, kénytelenek belemenni a Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt rendelet tartalmába, azaz bár utalhatnak euróban és dollárban az oroszok felé, de végülis rubelben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés