Előfizetői tartalom

Drasztikusan emelkednek a termelői árak: tovább dübörög a drágulás az élelmiszerpiacon

Portfolio
Tovább folytatódott a nyár közeledtével a termelői árak növekedése: áprilisra mintegy 80 százalékkal emelkedett napraforgómag termelői ára az előző évhez képest, továbbá nőtt repcemag tonnája is. Hiány nincs tojásból az orosz-ukrán fegyveres konfliktus miatt, azonban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a takarmányárak ugrásszerű növekedése csökkenti az árstabilitást. A zöldségek közül drágult a hazai termesztésű uborka, a spárga, ugyanakkor a magyar szamóca olcsóbb volt a Budapesti Nagybani Piac kínálata szerint. Márciusban emelkedett a nyerstej országos termelői ára, a legtöbb tejterméket is érinti ám a drágulás, amelyet a húsok sem úsznak meg.

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint Magyarországon április harmadik hetében az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az előző évhez képest 63 százalékkal tonnánként 119,6 ezer forintra nőtt, a takarmánykukoricáé pedig 69 százalékkal tonnánként 116,4 ezer forintra. Ezzel egy időben a repcemag tonnája 28 százalékkal 233,4 ezer forintra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés