Szijjarto Peter Szerbia gaztarolo bejelentes
Gazdaság

Bejelentették, hogy mennyi gázt tároltat be nálunk Szerbia

Portfolio
A hétvégén megjelent hírrel összhangban ma azt jelentette be Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter a Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel Budapesten közösen tartott sajtótájékoztatón, hogy június végéig 500 millió köbméternyi gázt fog magyarországi földgáztárolókba irányítani Szerbia – tudósított a Reuters. Ez azt jelenti, hogy Szerbia az októberig tervezett 3 milliárd köbméternyi összes betárolt gázmennyiségnek csak egy kis részét küldené hozzánk.

Közben a magyar külügyi tárca közleményéből és Facebook-videójából az is kiderült, hogy megállapodott a két ország: megduplázzák a két ország közötti villamosenergia-hálózatok összekötésének kapacitását, ami 6-8 évet vehet igénybe.

Szijjártó a közlemény szerint azt is hangsúlyozta: minden körülmények között garantálni fogják egymás számára a biztonságos tranzitútvonalakat. Egyúttal rámutatott: veszélyesek azok a "néhány európai uniós megnyilvánulásban" is előkerült fenyegetések, hogy le kellene zárni a kőolaj és földgáz szállítására szolgáló tranzitútvonalakat, ez ugyanis az Európai Unió egységét veszélyezteti és súlyosan rombolja az tagállamok közötti szolidaritást, továbbá veszélyeztetné hazánk energiaellátásának biztonságát.

A tavaly ősszel hatályba lépett orosz-magyar gázszerződésből a nagyobb részt, évi 3,5 milliárd köbmétert Szerbia felől kapjuk, így az útvonal problémamentessége kulcsfontosságú nekünk is, és közben kétirányú a gázforgalom az interkonnektor segítéségével. Ennek kapcsán Szijjártó megjegyezte: a háború mellett is eddig zavartalanul zajlott a szállítás a déli szállítási útvonalon keresztül, így Szerbia felől napi 10 millió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra, és fordított irányban is szerződés szerint folyik a tranzit: december óta 458 millió köbméter szállítására került sor.

A tárcavezető megismételte azt, amit tegnap Orbán Viktor kormányfő is leírt az Európai Tanács elnökének: ne vegyék napirendre az orosz olajembargós javaslatot a jövő heti EU-csúcson, mert úgysem lesz róla megállapodás. Szavai szerint a kormány ezt mindaddig nem fogja megszavazni, amíg az Magyarország energiaellátását veszélyeztetné. "Első a megoldás, és csak utána beszélhetünk szankciókról" - fogalmazott.

Ezután tegnap délután Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök is elismerte, hogy nem lesz a jövő heti EU-csúcson alku a kérdésről:

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán. Budapest, 2022. május 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón 2022. május 25-én.

gyógyszertár
sanghaj kikötő
Holland cég épített naperőműveket Magyarországon
europai-unio-zaszlo

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
orbán viktor miniszterelnök