Előfizetői tartalom

Hamarosan záródhatnak az orosz gázcsapok, Európa felkészül a télre

Portfolio
Oroszország a gázpiacon keresztül képes jelentős problémákat okozni Európának, ahol a gázcsapok elzárása esetén nem lenne annyi pénz Ukrajna segítésére, fegyverek szállítására. Egy akut gázpiaci krízisben esetleg még a szankciók egy részét is visszavonhatná az Európai Unió. Ez lenne az orosz vezetés feltételezett célja, ezért fokozzák a tétet a gazdasági háborúban is - mondta Weinhardt Attila, a Portfolio Makro rovatának elemzője a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének pénteki adásában, reagálva azokra az elemzői várakozásokra, melyek szerint Oroszország a nyár folyamán, júliusban vagy augusztusban leállíthatja a gázszállítást Európa felé.

Gyakorlatilag versenyfutás van az idővel Európában, hogy még a nyári hónapokban minél magasabb szintig sikerüljön feltölteni a gáztárolókat, ezért igyekszik április eleje óta mindenki nagyon erőteljesen más, nem orosz irányba fordulni és új szerződéseket kötni. Ettől rekord ütemben töltődtek a gáztározók és ezt az oroszok is látják, akik nem szeretnék, hogy gyengüljön...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái