liszt ferenc repülőtér ferihegy
Gazdaság

Egy dologra biztosan fel kell készülni a repülős vakációkor: a káoszra!

Portfolio
Az idei nyári légi utazás tele van bizonytalansággal, mind az utasok, mind a légitársaságok számára. Járattörlésekre, késésekre és órákig tartó sorban állásra kell készülni az útlevél-ellenőrzésnél és a poggyászfelvételnél Európa repülőterein - írja a CNBC, amely szerint a problémák tovább húzódhatnak. Alexander Irving, az AB Bernstein európai közlekedési elemzője szerint az utazási kedv abszolút meglepte a légitársaságokat és reptereket, amelyek észlelhetően nehézkesen képesek csak a felgyülemlett kereslet kiszolgálására.

A késések és a járattörlések kedvezőtlen hatással lehetnek a fogyasztók utazási kedvére - mondta a portálnak Laura Hoy, a Hargreaves Lansdown részvényelemzője, aki szerint mindeközben a légitársaságok vékony jégen táncolnak aközött, hogy megpróbálják megragadni a pandémiát követő utazási boomot, és felkészüljenek a gazdasági feltételek romlásával várhatóan bekövetkező lassulásra.

A Cirium légiközlekedési adatszolgáltató cég szerint június 24. és június 30. között 400 járatot töröltek a brit reptereken, amely 158%-os növekedést jelent a 2019-es év ugyanezen időszakához képest. Ez azért is aggodalomra adhat okot, mert az említett időszak a nyári főszezonon kívül volt, amely Európában általában július és szeptember eleje között van. London legforgalmasabb repülőtere, a Heathrow a múlt héten arra kérte a légitársaságokat, hogy csökkentsék a járatok számát, mivel az utasszám meghaladta azt, amit kezelni tudtak. Néhány utas nem tudta, hogy törölték a járatát, míg mások a hosszú sorok miatt panaszkodtak. Az easyJet fapados légitársaság több ezer járatot csökkentett a nyár folyamán, hogy megpróbálja minimalizálni a káosz kockázatának mérséklése érdekében. Az Egyesült Államokban is hasonló problémákkal szembesültek az utazók, akik a július 4-i hétvégére el akartak utazni, mivel több mint 12 000 járat késett és több száz járatot töröltek.

Júniusban Párizs fő repülőterén a járatok negyedét törölték a dolgozók sztrájkja miatt - írja a CNBC, amely további sztrájk okozta zavarokat vetít előre. A British Airways a következő hetekben sztrájkra készül, a dolgozók azt követelik, hogy a világjárvány idején bevezetett 10%-os bércsökkentést vonják vissza. A Ryanair spanyolországi dolgozói pedig a hétvégén közölték, hogy júliusban 12 napig sztrájkolnak, jobb munkakörülményeket követelve.

A fennakadások a nyár folyamán is folytatódni fognak

akár a légiforgalmi irányítás, akár a földi kiszolgálás, akár a biztonsági személyzet, akár a légitársaságok saját maguk által okozott munkaügyi problémák miatt - véli Stephen Furlong, a Davy vezető iparági elemzője, aki nem tartja valószínűnek, hogy az elkövetkezendő hónapokban enyhülni fog az utazási káosz.

Mi okozza a fennakadást?

Az utazási káosznak a portál szerint több oka is van, és ezek többnyire az egész iparágat érintő problémák, nem pedig ország- vagy légitársaság-specifikus problémák. Alexander Irving, az AB Bernstein európai közlekedési elemzője szerint az utasok rohamtempóban érkeztek vissza tavasz óta a légi közlekedésbe, amelyre sem a repülőterek, sem a légitársaságok nem készültek fel. Egyszerűen nincs most annyi személyzetük, amennyire egy teljes menetrend szerinti nyárhoz szükség lenne - szögezte le.

A járvány idején az üzletmenet leállása miatt számos légitársaság, repülőtér-üzemeltető és egyéb a szektorhoz kapcsolódó vállalat is bocsátott el dolgozókat, akik közül sokan máshol helyezkedtek, és nem tértek vissza a korlátozások feloldásával az ágazatba, míg mások korai nyugdíjazásra kényszerültek.

"Végső soron több munkaerőre van szükségünk" - húzta alá Irving. Ráadásul sokan döntöttek és döntenek úgy, hogy a jobb munka-magánélet egyensúlyt keresve mondanak fel, gyakran úgy, hogy nem is találtak másik munkahelyet, új dolgozókat pedig nehéz vonzani és a képzésük is időigényes sok esetben. Sokan azok közül, akik az ágazatban maradtak, nem érzik magukat kellően kompenzáltnak, és panaszkodtak a munkakörülményekre. A sztrájkok elkerülése érdekében többet kell fizetni az embereknek, és jobban is kell bánni velük.

Az amszterdami Schiphol repülőtéren a takarítók, csomagkezelők és biztonsági személyzet egy csoportja a Reuters szerint idén nyáron 5,25 eurós ( 2000 forint feletti) órabért fog kapni. Ugyanakkor ugyanez a repülőtér azt is bejelentette, hogy idén nyáron korlátozni fogja az utasforgalmat, különösen a fennakadások csökkentése érdekében.

Más országok is igyekeznek javítani a helyzeten a repülőtereiken. Spanyolországban a rendőrség több alkalmazottat vesz fel az ország néhány legforgalmasabb repülőterén, és Portugália is növeli a határellenőrzésben dolgozók létszámát.

"A legtöbb vállalat válasza a világjárvány kitörésekor az volt, hogy csökkentette a kapacitást, mivel tartósan alacsonyabb növekedési ütemre számított. A világjárvány azonban más eredményt hozott: a világgazdaság gyakorlatilag kikapcsolt, majd rövid időn belül újra bekapcsolt" - mondta a CNBC-nek Roger Jones, a London & Capital részvényekért felelős vezetője, aki szerint a

a munkaerőpiaci hiányosságokon felül az infláció is problémát jelent.

"Az infláció, különösen az üzemanyag és a bérek esetében súlyosbítja a helyzetet, és valóban nehéz működési környezetet teremt, ami a nyereségességet veszélyezteti" - tette hozzá.

Számos légitársaság, köztük a British Airways és az Air France-KLM is pénzügyi támogatást kapott a kormányoktól a járvány idején, hogy elkerüljék az összeomlást. Számos szakszervezet és légitársaság azonban most több segítséget követel a kormányoktól az ágazat újjáélesztésének támogatása érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images

szu-25 csatarepülőgép ukrán légierő ukrajna háború
tajvan
buli
usa kina
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
donald trump

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
parlamenteste