Magyarország 25 százalékos tulajdonrészt vásárolna a krki LNG-terminálban
Gazdaság

Kilőttek az európai gázárak, miután újabb komoly ütésre készülnek Putyinék

Portfolio
A cseppfolyósított földgáz értékesítésére nem vonatkozik a rubelben való elszámolás, de az erre való kiterjesztést is meg kell fontolni – jelentette ki hétfőn az Állami Dumában tartott beszédében a Gazprom főosztályvezető-helyettese az orosz Interfax tudósítása szerint.

Kirill Polous javaslata nem meglepő azután, hogy a múlt héten lényegében kiszorította az egyik legnagyobb LNG-kitermelő projektből (Szahalin-2) a külföldieket az orosz állam – utal rá a Reuters a mai tudósításában.

A most meglebegtetett ötlettel a jelek szerint nagyobb kontrollt (nyomásgyakorlást) akarnak az oroszok a vezetékes földgázt helyettesítő "menekülőtermékben" is.

Ez azért lehet logikus az ő szempontjukból, mert az elmúlt hónapokban nagyon felpörgött a cseppfolyósított európai földgáz import, így valamelyest gyengült az oroszok kezében az ütőkártya, hogy a téli hónapokban komoly ellátási krízist tudjanak kiváltani Európában azáltal, hogy őszig nem tudják az uniós országok kellően feltölteni a gáztárolókat. Ezzel a témával bővebben egy minapi podcast adásunkban is foglalkoztunk:

Azzal ugyanis, ha a „rubelben fizetésre” áttérésre valamely európai LNG-vevő nem hajlandó, ürügyet lehet kreálni arra, hogy felé leálljon az orosz LNG-export, ahogy azt az elmúlt hónapokban láthattuk a vezetékes gázszállítás esetén például a bolgároknál és a lengyeleknél.

Az már más kérdés, hogy a rubelben fizetési módszer valójában csak egy technikai átállás, ami kapcsán mind az európai, mind az orosz vezetés verheti a mellét, hogy sikerült rábírnia az ő akaratát a másikra, miközben az oroszok nyomást is tudnak gyakorolni a vevőikre. Amint megírtuk: az eredeti szerződéses keretek módosítása nélkül, azaz az európai gázvásárló által euróban indított átutalást a Gazprombank érintésével rubelben érkezik a Gazpromhoz. Mégis voltak olyanok, akik erre nem voltak hajlandók és le is állította feléjük a szállítást a Gazrom.

Most azzal, hogy az orosz cég illetékese meglebegtette a rubelben fizetés kiterjesztését az LNG-re is, újabb területen tud nyomást gyakorolni a nyugati hatalmakra, mert például az európaiak közül Spanyolország lényeges vevő ebben a szegmensben, illetve például Japán a saját LNG-importjának 10%-át a Szahalin-2 projektből biztosította (két nagy japán cég tulajdonos is volt a kitermelésben).

Oroszország a világ LNG-exportjának kb. 8%-át adja évi 40 milliárd köbméteres kapacitással, és a két fő LNG-termelő az említett Szahalin-2, illetve a Novatek Jamál-LNG projektje és a legtöbb vevő ázsiai, így tehát a rubelben fizetés meglebegtetése nemcsak európai, hanem ázsiai vevőkre is nyomást helyezhet. Az pedig a szállítási bizonytalanság fokozásával, valamint a kínálat korlátozásával világszerte képes felhajtani a cseppfolyós, illetve a vezetékes gázszállítás árát is.

Éppen ez látszott a hétfői kereskedésben is, mert amint délhez közeledve elhangzott a Gazprom illetékesének „ötlete”, megint elkezdett szárnyalni a gázár és például az augusztusi határidős TTF gázár 10%-kal 160 euró/MWh-ra ugrott, a szeptemberi és októberi szállítás ára pedig hasonló mértékben 163-164 euró körülre ugrott.

aug ttf1220704
A 2022. augusztusi gázár a holland TTF gáztőzsdén. Forrás: theice.com

Érdemes megjegyezni, hogy tavaly egy jóval nyugodtabb gázpiac és jellemzően jóval alacsonyabb gázárak mellett Oroszország a vezetékes gázértékesítésből 55,5 milliárd dollárnyi bevételt realizált, LNG-exportból pedig 7,3 milliárd eurót, de idén mindkét összeg sokkal magasabb lehet a gázárak elszállása miatt még akkor is, ha az Európába irányuló vezetékes gázszállítást nyomásgyakorlás miatt jócskán visszafogta a Gazprom, az LNG-szállításokat pedig Ázsia felé próbálja felpörgetni Oroszország.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
Péntektől drágábban tankolhatunk
Caj beszed Tajvan
iskola gyerekek
GettyImages-1357214869
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship