FONTOS Könnyítésről döntött a kormány: a katásokat segítenék az áttérésre
pedagógus tanár iskola
Gazdaság

Kimondta a Kúria az ítéletet a pedagógusok januári figyelmeztető sztrájkjáról

Portfolio
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által január 31-én szervezett kétórás figyelmeztető sztrájk nem sértette meg a sztrájktörvényt, tehát az jogszerű volt - állapította meg a Kúria, amely így helyt adott a PDSZ ügyvédje által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek, írja a Népszava, amely cikke szerint nem a szakszervezeti vezetők, hanem a kormány tévesztette meg a pedagógusokat és a közvéleményt.

A bíróság szerint jogszerűek voltak a sztrájkkövetelések, valamint az érdekképviseleteknek adott igazat a munkabeszüntetés alatt szükséges, még elégséges szolgáltatások ügyében is – amibe nem tartozhat bele, hogy a pedagógusok sztrájk közben is tanítsanak, ahogy azt a kormány elképzelte - ismertetik a cikkben.

Korábban az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék jogszerűnek ítélte meg a pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkját, ám másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla már törvényellenesnek ítélte, mert annak időpontjában a jogszerűséget kimondó elsőfokú határozat még nem emelkedett jogerőre. Utóbbit változtatta meg a Kúria, amely kimondta, a figyelmeztető sztrájk a szakszervezetek által ajánlott még elégséges szolgáltatásokkal együtt - amely nem tartalmazta a sztrájk alatti tanítást - jogszerű volt. Ezt azzal indokolták, hogy az elsőfokú döntés a sztrájk megkezdésekor még nem emelkedett jogerőre, nem vonja maga után automatikusan a figyelmeztető sztrájk jogellenességét.

A döntés jogerős, a végzés ellen felülvizsgálatnak nincs helye.

A Kúria ítélete bebizonyította, hogy a kormányzat és kormánypárti politikusok jogtalanul nevezték folyamatosan törvényellenesnek a figyelmeztető sztrájkot - mondta a Népszavának Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja, megjegyezve, hogy a demonstrációban mintegy 27 ezer oktatási dolgozó vett részt.

Nagy Erzsébet kitért arra is, hogy a szakszervezet alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz a köznevelési törvény májusban elfogadott, a sztrájkjogot súlyosan korlátozó módosítása miatt, amely egyebek mellett előírja, hogy az iskolákban sztrájk közben is meg kell tartani a tanórák 50 százalékát, érettségiző osztályokban pedig a 100 százalékát. A Kúria mostani végzése nagy segítség lesz számukra az Alkotmánybíróságon, amennyiben ott nem járnak eredménnyel, akkor akár a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is.

Címlapkép forrása: Getty Images

tüzifa tilalom
mali afrika
japan lakossag
finn parlament
rusvai miklos nílusi laz

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Holdblog Sörhatalmak klubja

Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a legnagyobb szereplők!...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő

Tőkeszámítási szakértő
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tüzifa tilalom