vasarnapi boltzar
Gazdaság

Visszahoznák a vasárnapi boltzárat, egy kis csavarral

Portfolio
A hazai munkaerőhiány egyik lehetséges megoldásaként vetette fel a rövidített vasárnapi nyitvatartást a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) – írja az Index. Az elképzelés szerint minden vasárnap délben egységesen bezárnának a hazai üzletek.

Szó sincs politikáról vagy bármiféle ideológiai, vallási megfontolásról, ez számunkra tisztán szakmai kérdés, amely elsősorban a kereskedelemben dolgozók érdekeiről és magáról az ágazatról szól. Illetve az egyre súlyosabb munkaerőhiányról, amit szeretnénk enyhíteni, megoldani – jelentette ki Karsai Zoltán, a KASZ elnöke az Indexnek.

A portál kiemeli, hogy a vasárnap déli boltzárat leginkább azért vezetnék be, mert ez megoldást jelenthet az egyre égetőbb munkaerőhiányra.

A KASZ szerint az így nyert óraszámmal valamelyest kiegyenlíthető lenne a szektorra jellemző munkaerőhiány. Ráadásul ezzel teher kerülne le a kereskedelmi dolgozókról.

Karsai Zoltán egy konkrét példával is élt, amely szerint egyre gyakrabban hallják azt a kollégáiktól, hogy az álláshirdetésekre senki nem jelentkezik. Esetleg kipróbálják a munkát, és felmondanak, ahogy kézhez kapták az első fizetést.

A KASZ vezetője szerint hiába próbálkoznak a legváltozatosabb módszerekkel, az üzletek már képtelenek feltölteni a helyeket. Hiába teszik közzé például a fizetéseket, a legnagyobb elérhető jövedelmet, fizetnek belépési bónuszt, vagy pluszpénzt annak is, aki hoz magával még egy embert – írtja az Index.

Kiderült az is, hogy a KASZ a vasárnap déli boltzárat ők az összes, közel félmillió munkavállalót foglalkoztató, kereskedelmi egységre kiterjesztenék Magyarországon.

Ha egyszer születik is egy ilyen törvényi szabályozás, szeretnénk, ha ez minden boltra ugyanúgy érvényes lenne, legyen szó élelmiszerüzletről, bútorboltról vagy plázában található ruhaüzletről, hiszen ezeket egyaránt sújtja a munkaerőhiány, a dolgozóknak pedig ugyanúgy szükségük van a pihenésre – emelte ki Karsai Zoltán, aki a kereskedelmi szektor képviselőivel való eddigi egyeztetések alapján úgy értékeli, javaslatuk nem ütközne különösebb ellenállásba. 

Címlapkép forrása: Getty Images

disney
akác erdő fakivágás tűzifa
forint

Kiszámoló A huszadik jobb lesz

Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek vagy nem szeretik, amit...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
akác erdő fakivágás tűzifa