Előfizetői tartalom

Magyarország kritikus helyzetben: meg kell egyezni az EU-val

Portfolio
Ma már nem arról van szó, hogy 50, 100 vagy 200 bázispontos kamatemeléssel meg lehetne védeni a forintot. Minden hatástalan. Pedig amikor egy deviza gyengül, általában a jegybank feladata, hogy megvédje azt. Magyarországon azonban most más a helyzet. A monetáris politika hatókörén kívül esnek a problémák, amit az is mutat, hogy a mai, 200 bázispontos kamatemelés után azonnal zuhant a forint. Magyarország tehát fekete bárány, hitelességi problémákkal küzd, azonnal a fundamentális helyzeten kell változtatni. A forint romlása ugyanis a fizetési mérleg hiányával, a különadókkal, a rendeleti kormányzással, de leginkább az EU és a kormány közötti vitával függ össze. Utóbbit mihamarabb meg kell oldani.

A forint minden nap új történelmi mélypontra süllyed az euróval szemben. A hét elején megközelítette a 410-es szintet az euróval szemben, tegnap már 415 felett járt a jegyzés. Ezek olyan árfolyammozgások, amelyek nagyon mély gazdasági recesszió idején szoktak lenni, miközben erről jelenleg még nincs szó, csak a gazdaság lassulásáról. Az MNB 200 bázispontos, jelentős...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái