Előfizetői tartalom

Azt hitted, nem lesz rosszabb? Keserves árrobbanás előtt áll Magyarország

Portfolio
Kevés jó hírrel szolgálnak az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb agrárpiaci jelentései: tavalyhoz képest jelentősen emelkedett a gabona és az ipari növények termelői ára, ezáltal drágult a liszt és az olaj. A termények árának emelkedése magával rántotta a húsok drágulását is, így a termelők magasabb áron kínálják a sertést, a marhát és a csirkét is, ráadásul a tojás termelői ára is magasabbra rúg már. Mindezek mellett emelkedett a tej előállítása és a drágulást nem ússzák meg a tejtermékek sem, ezért ne lepődjön meg senki, ha többe kerül a trappista sajt vagy a tejföl. Habár nyáron általában mérséklődik a gyümölcsök és zöldségek ára, azonban a hazai termesztésű gömbparadicsom június végén 25 százalékkal magasabb áron volt jelen tavalyhoz képest a Nagybani Piac Kínálatában, valamint kígyóuborka is felülmúlta a tavalyi időszakhoz képesti árát. Számottevő áremelkedést észleltek a magyar zöldborsónál, amelynek leggyakoribb ára 750-ről 1000 forint/kilogrammra emelkedett egy hét alatt. Van ám egy-két jó hírünk is: alacsonyabb áron értékesítették a belpiaci sárga húsú sárgadinnyét, a meggyet és a kajszit is.

Kicsi a kalász, de erős? Magyarországon az AKI adatai szerint átlagosan 136,5 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával június harmadik hetében. Előző héten tonnája 126 ezer forint volt, a tavalyi év azonos időszakához képest mintegy a kétszeresére emelkedett. Átlagosan 111,4 ezer forint/tonna termelői áron cserélt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés