rizs
Gazdaság

Már nem csak az ukrán búza miatt van gabonapara

Portfolio
A kedvezőtlen időjárás Ázsia legfontosabb rizstermesztő országaiban, köztük a legnagyobb exportőr Indiában azzal fenyeget, hogy csökken a világ legfontosabb élelmiszer-alapanyagának termelése, és felgyorsítja az élelmiszer-inflációt, amely már most is rekordmagasság közelében van - írja a Reuters.

A rizs az elmúlt két évben ellenállt az élelmiszerárak emelkedő tendenciájának, mivel a termés bőséges volt, és az exportőrök nagy készletekkel rendelkeztek, még akkor is, amikor a COVID-19, az ellátási zavarok és nemrégiben az orosz-ukrán konfliktus más gabonaféléket drágított. Ám most a szakértők úgy vélik, hogy

a világ rizstermelésének mintegy 90%-át adó ázsiai exportáló országok kedvezőtlen időjárása valószínűleg megváltoztatja a helyzetet.

Ahogy a termelés visszaesik, az árak elindulnak felfelé, ez pedig tovább növelheti a fejlődő világ egyes részein az élelmiszerek megfizethetőségét érintő, már most is jelentős kihívásokat - mondta Phin Ziebell, a National Australia Bank agrárközgazdásza.

Az indiai gabonaövezet csapadékviszonyai, a kínai hőhullám, a bangladesi áradások és a vietnami minőségromlás a világ öt legnagyobb rizstermelője közül négyben visszafoghatja a terméshozamokat, mondták a Reutersnek a gazdák, kereskedők és elemzők.

India legfontosabb rizstermelő államaiban, Biharban, Jharkhandban, Nyugat-Bengálban és Uttar Pradesben a monszun idején eddig 45%-os csapadékhiányt regisztráltak az idei szezonban - derül ki az állami meteorológiai hivatal adataiból.

Ez részben a rizsültetés 13%-os visszaeséséhez vezetett az idén, ami a termelést 10 millió tonnával, azaz mintegy 8%-kal csökkenhet a tavalyi évhez képest - mondta B.V. Krishna Rao, az indiai rizsexportőrök szövetségének elnöke. A rizstermesztés területe azért is csökkent, mert egyes gazdák átálltak a hüvelyesek és olajos magvak termesztésére - mondta Rao.

India éves rizstermelésének több mint 85%-át a nyári vetés adja, amely a 2022 júniusáig tartó termésévben rekordmennyiséget, 129,66 millió tonnát ugrott. Ez az elmúlt évben a rizs árát alacsonyan tartotta, hiszen a július 1-jei állapot szerint az indiai rizskészletek 55 millió tonnát tettek ki, szemben a 13,54 millió tonnás céllal.

"A termelés csökkenése biztos, de a nagy kérdés az, hogy a kormány hogyan reagál" - mondta egy globális kereskedelmi cég mumbai kereskedője, aki hozzátette, hogy a kormány túlérzékeny az árakra, ezért egy kis áremelkedés arra késztetheti, hogy exportkorlátozásokat vezessen be, ez pedig a világpiaci árakra hatással lenne.

Indiával ellentétben Vietnamban éppen az aratás alatti esőzések károsították a gabona minőségét.

"Még soha nem láttam, hogy ennyi eső esett volna az aratás alatt. Ez egyszerűen abnormális" - mondta Tran Cong Dang, a Mekong-delta Bac Lieu tartományában élő 50 éves gazdálkodó, becslései szerint 2 hektáros rizsföldjén 70%-os terméskiesést okozott az áradások miatt.

Kína, a világ legnagyobb rizsfogyasztója és -importőre a szélsőséges hőség miatt szenvedett el terméskiesést a gabonatermő területeken, ezért az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint 2022/23-ban várhatóan rekordszintűre, 6 millió tonnára növeli a behozatalt. Igaz, ennél tavaly sem volt sokkal kevesebb, 5,9 millió tonna, de a stabilan erős kereslet további támaszt ad az áraknak.

A világ harmadik legnagyobb fogyasztója, Banglades is várhatóan több rizst fog importálni, miután a fő termőterületek árvízkárokat szenvedtek el - közölték kereskedők.

A barátságtalan időjárás hatása azonban már most is érzékelhető az indiai és thaiföldi exportárak e heti enyhe emelkedésében. Arra még nincsenek aggregált adatok, hogy a világ termelése miként alakulhat, de az előjelek azt mutatják, hogy egy jelentősebb drágulás is elképzelhető.

Címlapkép: vietnami rizsteraszok, Getty Images

hurrikán árvíz víz florida
Jó hír az autósoknak, olcsóbb lett a tankolás
himars rakéta sorozatvető m142
croatia horvatorszag patriút
elektromos autó

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
hurrikán árvíz víz florida