4 új magánkórház nyitását tervezi a TritonLife Csoport, amely idén már 16,5 milliárdos árbevételt termelhet

Portfolio
A magánszektor térnyerése folyamatos volt már a koronavírus-járvány előtt is, ugyanakkor még mindig sok tere van a fejlődésre, így tovább fog növekedni​. Számos tényező miatt a szektorban elkerülhetetlenek az áremelések, ugyanakkor a profitabilitás rövid távon csökkenhet - ismertette Haraszti Péter, TritonLife alapítója, vezérigazgatója a Portfolio Private Health Forum 2022 szakmai rendezvényen.

Haraszti Péter, a TritonLife alapítója, vezérigazgatója előadásában ismertette, hogy a CEE régióban Magyarországon az egészségügy evolúciója még mindig elmaradásban van​, a teljes egészségügyre fordított kiadás 4000 milliárd forintot tesz ki, jelentős a saját zsebből való költési arány, a Top30 magánszolgáltató árbevétele idén 145 milliárd forintra tehető, vagyis jelentős növekedés jellemzi a magánszolgáltatói szektort.

Becslések szerint a teljes strukturált magánegészségügyi piac 350-500 milliárd forint lehet.

A magánszektor térnyerése folyamatos volt már a koronavírus-járvány előtt is - hangsúlyozta Haraszti Péter, ismertetve, hogy 20-30%-os éves növekedés volt ​tapasztalható. Ez annak tudható be, hogy emelkedett a lakosság körében az egészségtudatosság és a kereslet, emiatt sok szereplő jelent meg a piacon.

Beszélt arról is, hogy a pandémia alatt és azt követően az állami ellátás a járvány kezelésére összpontosított. A járványügyi intézkedések hatására megnőttek a várólisták a közfinanszírozott intézményekben és csökkent az ellátáshoz való hozzáférés. Szintén hatással voltak az egészségügyi rendszerre a szektort érintő átalakítások, példaként említette a szolgálati jogviszonyt és a hálapénz kivezetését. Ebben a környezetben tovább erősödtek a magánszolgáltatók, amelyek 2021-ben rekord 50%-os árbevétel növekedés​t értek el. A 2020-as üzleti évről részletesen ebben az elemzésünkben írtunk:

Annyira nem rózsás viszont jelenleg a helyzet, mint, amit az árbevételek mutatnak: nagy ismert fővárosi magánellátók fele évek óta vesztéséget termel. Harc folyik az egészségügyi munkaerőért, a bérspirál fokozódik az egész ágazatban (állami és magán rendszer), az infláció negatív hatásai is érezhetők, a szektort érintik az árfolyamkockázatok és az energiaárak emelkedése is.

Kitért arra is, hogy a jövőben elkerülhetetlenek az áremelések, de azt is elismerte, hogy közeledik a kereslet-kínálati inflexiós ponthoz, ugyanakkor a profitabilitás rövid távon csökkenhet, ez pedig sok szolgáltatónál nagy gond lehet. A jövőben egyre inkább a nagyobb, tőkeerős, jól és stabilan működő cégek térnyerésére és a konszolidációra számít.

A magánegészségügynek még mindig sok tere van a fejlődésre, tovább fog növekedni​, ugyanakkor a szabályozási környezetről, az állam szerepéről muszáj beszélni. Nincs ugyanis két különálló egészségügyi rendszer, Magyarországon hosszú távon mindenkinek az az érdeke, hogy az egészségügy az emberek és a betegek érdekét szolgálja - húzta alá.

A TritonLife alapítója, vezérigazgatója kiemelte, hogy a vállalat célja, hogy létrehozzon egy országos lefedettségű horizontálisan és vertikálisan integrált egészségügyi hálózatot, mely kiváló minőségű könnyen hozzáférhető szolgáltatást nyújt. ​Ennek elérésére már 2017-ben megkezdődtek az előkészületek, tárgyalások a lehetséges akvizíciókról, 2018-ban megvásárolták a Róbert Károly Magánkórházat, és további telephelyek (Debrecen, Szeged, Kaposvár, Eger)​ nyitására és akvizíciókra (Veszprém, Kaposvár) fókuszáltak. Jelenleg 14 helyszínen vannak jelen, ez magában foglal 6 magánkórházat (Tritonife Róbert, TritonLife Duna, TritonLife Budaörs, Debrecen, Szeged, Kaposvár​), 7 járóbeteg ellátót (TritonLife Genium, TritonLife Hegyalja, TritonLilfe RK64, TritonLife Eger, TritonLife Veszprém, TritonLife Kaposvár, TritonLife Budaörs), a fővárosban egy labor diagnosztikát és 5 szakterületen kiválósági központokat, Center of Excellence-t létesítenek.

A rövidtávú céljaik között említette, hogy a következő egy évben megnyílik 4 új magánkórház összesen 10 műtővel és 100 ággyal​.

Előadása szerint a TritonLife Csoport által alkalmazott orvosok száma idén 40 százalékkal 635-re nőtt tavalyhoz képest, az egyéb foglalkoztatottaké pedig 78 százalékkal 544-re emelkedett. Becslések szerint idén 16 százalékkal több járóbeteget látnak majd el az elmúlt évhez képest, és 18 százalékkal több műtétet hajtanak végre, a szülések száma pedig 11 százalékkal emelkedik 1900 szülés fölé (ez egy kisebb megyei kórház volumene). A TritonLife bevételeinek 90 százaléka B2C bevétel, tehát a páciensek saját zsebből vagy az egészségpénztárukon keresztül fizetik az ellátást, 10 százalék a NEAK-tól érkezik a rendszerükbe - tette hozzá, megjegyezve, hogy a TritonLife-nak a 2018 induláskor mintegy 3 milliárd forint volt az árbevétele, idén 16,5 milliárd forintos árbevételre számítanak a tavalyi 11,5 milliárd forint után. 

Címlapkép forrása: Portfolio/Mónus Márton

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF