magánkorhaz korhaz klinika magánegészségügy
Gazdaság

Nagyot dobbantottak a magyar magánklinikák! - Mégis mitől nőnek ennyire?

Csiki Gergely
Jelentős növekedésben van a magánegészségügy Magyarországon - ezt lehet kiolvasni a legnagyobb hazai magánszolgáltatók 2021-es évre vonatkozó beszámolóiból. A privátszektor dinamikusan javuló üzleti adataihoz közvetetten az állam is hozzájárul, a magánegészségügyi szolgáltatások igénybevétel-növekedésének jelentős része ugyanis összefügg azzal, hogy az állami intézmények teljesítménye visszaesett. Cikkünkben részletesen bemutatjuk és értékeljük a legnagyobb privátcégek legfontosabb pénzügyi mutatót.
A Doktor24, a Dr. Rose, a Swiss Medical és a többi legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató ott lesz a Portfolio szeptember 7-i Fórumán. Most még vannak jegyek extra early bird áron:

Mint minden évben, a magánegészségügyi szolgáltatók piacán működő vállalatok előző évi beszámolóiból fontos és érdekes megállapításokat lehet tenni az egészségügy ezen szegmensének teljesítményéről. A főbb pénzügyi mutatók összegyűjtését és értékelését végezte el a Heal Partners tranzakciós tanácsadó cég, és Mars-Hasáb című kiadványának legújabb számában ezt dolgozta fel.

A legnagyobbak sorrendje

Karli Péter, a cég ügyvezető partnere érdeklődésünkre összefoglalóan úgy fogalmazott, hogy a szektorban a növekedési trendek összhangban állnak a korábbi előrejelzésekkel. Szerinte az adatok is azt támasztják alá, hogy a jelentősebb beruházást végző társaságok a legfőbb nyertesei a robbanásszerű keresletnövekedésnek.

Az árbevétel alapján a legnagyobb szereplők első két helyén nem történt változás 2021-ben. A Medicover esetében nincs még tavalyi adat, viszont a Budai Egészségközpont gyorsuló ütemben tudta növelni az árbevételét 13,5 milliárd forintra. A TritonLife Csoport látványos növekedéssel tört fel a harmadik helyre, nettó árbevétele megközelíti a 11,5 milliárd forintot. A Doktor24 Csoport szintén a 10 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező nagy négyeshez csatlakozott a maga 10,6 milliárd forintos árbevételével (136%-os árbevétel-növekedési üteme a második legmagasabb volt a vizsgált cégek közül). A társaságtól azt is megtudtuk, hogy a csoport adózott eredménye -400 millió forintot mutatott tavaly (EBITDA szinten 70 millió forintos pluszt termelt), ami a növekedéssel összefüggő beruházások megvalósításával és a jelentős akvizíciókkal, illetve azok előkészítésével függ össze.

maganklinikak arbevetel

Az első négy piaci szereplő után érkező legnagyobb szolgáltatóknál is meggyőző árbevételnövekedéseket láthatunk.

 • A növekedési ütem tekintetében az élen a Wáberer Medical Center végzett: 1 milliárd forintról megtriplázta árbevételét, 3,2 milliárd forintra.
 • A Maternity Magánklinika bevétele 2021-ben 80%-kal 3,2 milliárd forintra ugrott.
 • A Duna Medical Center árbevétele 3,5 milliárd forintra hízott 63%-os növekedés után.
 • Az Emineo 51%-kal bővült 2,5 milliárd forintra.
 • A Prima Medica Egészséghálózat 2,2 milliárd forintos 2021-es árbevétele mögött 44%-os éves növekedési ütem van.
 • Az Istenhegyi Centrum 36%-os növekedéssel 2,8 milliárd forintos árbevételt mutatott fel tavaly.
 • A Dr. Rose Magánkórház 3,5 milliárd forintos 2020-as árbevételét tudta 36%-kal növelni, így lett már 4,7 milliárdos az árbevétele tavaly.
 • A Swiss Medical Services árbevétele 31%-kal 6,3 milliárd forintra növekedett.

Összességében a Heal Partners által kigyűjtött árbevétel-adatokból az látható, hogy 2021-ben az árbevétel átlagos növekedési üteme 45% volt (a medián 35%), ami sokkal gyorsabb, mint a 2018-2021 közötti időszak növekedési dinamikája (22 és 20% rendre). Külön érdekessége a gyűjtésnek, hogy a két legaktívabb, országos hálózatát jelenleg építő piaci szereplőnél hatalmas növekedési ütemet látunk, a Doktor24-nél és a TritonLife-nál.

Terveikről a Portfolio korábban exkluzív cikkekben számolt be:

Az árbevétel alapján négy óriásnak is nevezhető csoport után jön az erős középméretű szolgáltatók 11-es csoportja, akik mind 2 milliárd forint feletti bevételt értek el - olvasható ki a társaság részletes táblázatából.

De mi hajtotta a növekedést?

Karli Péter a tavalyi adatok értékelésekor emlékeztetett arra, hogy a 2021-es üzleti évét még jelentősen befolyásolta a COVID járvány, hiszen a harmadik hullám 2021 februárjában indult be a korábbinál sokkal fertőzőbb omikron variáns miatt. Az egészségügyet átformáló állami intézkedések jártak a legnagyobb hatással a magánpiac számára is összegzése szerint, és ennek három fontos elemét sorolta fel:

 1. 2021 januárjától lépett életbe az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, melynek értelmében az orvosok fizetése jelentősen emelkedett és fog még emelkedni további lépcsőkben 2023-ig. Az új bérezési rendszer viszont jelenetős egyszerűsítésen alapul: az alapfizetés a pályán eltöltött évek függvénye és nem befolyásolja sem az orvos szakmája, sem az elvégzett munka mennyisége vagy minősége. Mivel a rendszer kevésbé alkalmas a teljesítmény elismerésére, ezért feszültséget és csökkenő motivációt eredményezett a szakmában.
 2. Mindezzel párhuzamosan betiltották és elkezdték súlyosan szankcionálni a hálapénz intézményét, amely egy nagyon fontos és szükséges lépés az iparág tisztítása miatt, de egyben eltüntette a jövedelmi rendszer azon részét, ami teljesítményre ösztönözte az állami egészségügyi dolgozók jelentős részét.
 3. Az egységes bérezési rendszer és a paraszolvencia beszűntetése mellett még egy tényező feszítette tovább a húrt az állami egészségügyben, mégpedig a COVID első hullámai alatt bevezetett állami kórházak bázisfinanszírozása. Az új finanszírozási rendszer a megelőzőnél kevésbé motiválta az intézményeket a várólisták csökkentésére, így egyre többen szorultak ki az állami ellátórendszerből, akiknek jelentős része a magánegészségügyben találta meg a szükséges szolgáltatásokat. 

Ezek összességében az állami egészségügy teljesítményének jelentős csökkenéséhez vezettek. A tanácsadó szerint a negatív hatás egy része átmeneti, de elsősorban a hálapénz megszüntetése hosszú távon a magánegészségügy iránti kereslet további erősödését fogja okozni a lakosság egyre szélesebb körében. A paraszolvencia kivezetése egyúttal jelentős pénzt hagy a betegek zsebében, amit a magánszektorban költhetnek el.

Az állami rendszer teljesítménycsökkenésének következményeiről korábban a Portfolio is írt:

Újfajta trendnek nevezhető a piacon, hogy a paraszolvencia megszűnése miatt jelentősen megugrott a fekvőbeteg ellátás iránti kereslet is a magánszolgáltatóknál. A hálapénz kiemelten érintette ugyanis a műtéteket, így ennek megszűnésével a betegek jelentős része a várólisták kivárása helyett a magánszolgáltatóknál keresett gyógyulást a Heal Partners értékelése szerint, amely arra a következtetésre jut, hogy

a magánszolgáltatók versenyhelyzete így jelentősen változott az államiakhoz képest és Ez a folyamat teret ad egy dinamikusabb áremelésnek is a piacon.

Azt a 8 szolgáltatót vizsgálva, ahol a fekvőbeteg ellátás a portfóliójuk szignifikáns részét képezi, azt tapasztalta a Heal Partners, hogy forgalmuk bővülése 2021-ben jelentősen meghaladta az iparági átlagot (60 százalékos medián növekedési ráta). 

Végh Attila, aki korábban elnök-vezérigazgatóként vezetett több európai magánegészségügyi szolgáltatót, a 2020-as Private Health Forumon előadásában részletesen bemutatta, hogy milyen jelentős bővítési tervek vannak a legnagyobb cégeknél a fekvőbeteg-kapacitásokat illetően.

Végh Attila ott lesz moderátorként a 2022-es Private Health Forumon. Most érdemes megvenni a jegyet:

A Heal Partners pedig a mostani anyagában fel is sorolta a legjelentősebb kapacitásbővítéseket:

 • 2021 őszén nyitotta meg a Doktor24 a Budapest One irodakomplexumban a multiklinikáját 4 műtővel.
 • A pécsi Da Vinci klinika kapacitásbővítést hajtott végre 2021-ben,
 • a Duna Medical Center (DMC) pedig 2021 tavaszán költözött be a saját fejlesztésű új kórházába, amely több műtővel is rendelkezik.
 • A Tritonlife pedig a a DMC korábbi területét bérbe véve alakított ki új, műtéti és fekvőkapacitással is rendelkező helyszínt Dél-Pesten. 
 • A Budai Egészségközpont 2023-ban tervezi átadni az új kórházát.

Brutális nyereségnövekedések

Karli Péter azt is kiemelte, hogy 2021-ben a szektorban tovább fokozódott a verseny az emberi erőforrásért, ami tovább hajtotta a bérek emelkedését. A személyi és anyag jellegű költségek növekedését a szolgáltatók kénytelen voltak beépíteni az áraikba, így a magánszereplőknél jelentős áremeléseket figyelhettünk meg a 2021-es év során.

Közben a medián EBITDA fedezet még javult is 2021-ben. Vagyis a növekvő méret nagy átlagban javuló hatékonysággal párosult és a szolgáltatók 2021-ben még hatékonyan és széles körben tudtak élni az áremelés eszközével.

"Mindebből az is következik, hogy a 35 százalék feletti árbevétel-növekedés csak részben származott a volumenek (vizitek, beavatkozások száma) emelkedéséből, az árbevétel növekedésében az általános áremeléseknek is meghatározó szerepe volt" - fejtette ki Karli Péter.

A tanácsadó cég elemzésének táblázatából az is kiolvasható, hogy egyes szereplők nyereségessége látványosan javult. Néhány kiemelés tőlünk:

 • Az EBITDA tekintetében a Budai Egészségközpont végzett az élen, 2021-ben 2,3 milliárd forintos EBITDA-t termelt a 2020-as 1 milliárd forintos EBITDA után, ami 135%-os növekedési ütemnek felel meg.
 • Az EBITDA esetében a második helyen a TritonLife Csoport végzett: 1,7 milliárd forintos üzemi eredményével, és a 148%-os növekedési ütem is kimagasló, a második leggyorsabb növekedésnek felel meg.
 • Kiemelkedő éve volt az üzemi nyereség tekintetében a Swiss Medical Servicesnek is: 1 milliárdról 1,2 milliárd forintra növelte EBITDA-ját.
 • Az Affidea 155%-kal növelte EBITDA-ját, 1,2 milliárd forintos üzemi nyereséget érve el.
 • A Prima Medica-nál 200 millióról 600 millióra bővült az EBITDA-, ami 150%-os növekedésnek felel meg.
 • A Maternity Magánklinika 800 milliót hozott össze, ami 129%-kal magasabb a megelőző évinél.
 • A Dr. Rose Magánkórház pedig a 2020-as 300 milliós mínusz után 2021-re 300 millió forintos pluszba fordult ezen a soron.

Kik konszolidálnak?

Karli Péter arra is kitért, hogy a tranzakciókat tekintve 2021-ban az általuk várt fordulat nem következett be, mindössze négy magánegészségügyi felvásárlásról lehet tudni a piacon. A székesfehérvári Life Egészségcentrum és a pécsi Da Vinci Magánklinika a Doktor24 általi felvásárlásáról, az Istenhegyi Magánklinika a Telki Kórházat vette meg és a BEK alapítójának, Varga Péter Pál kisebbségi tulajdonának Csányi Sándor általi megvásárlásáról. Jelentős aktivitást mutat még a TritonLife Csoport, ahol elsősorban új helyszínek nyitása (Debrecenben még 2020-ban, Szegeden 2021-ben, Egerben 2022-ben, valamint Budapesten a régi DMC rendelők átvételével) dominált az organikus növekedés mellett. Aktuális fejlemény, hogy a TritonLife együttműködésre lépett a Szegedi Tudományegyetemmel. Ezzel kapcsolatban a napokban jelent meg a TritonLife tájékoztatása, miszerint az SZTE 50%-os – 1,5 M Ft-os névértéken – szerzett tulajdont a TritonLife Partiscum Kft.-ben, mely jogi entitás SZTE-TL közös vállalat formájában építi tovább az egészségügyi ellátást a régióban. Fábián Lajos, a TritonLife társtulajdonos-elnöke, szakmai stratégiaivezetője az ügylet kapcsán úgy fogalmazott, hogy az egyetem az amúgy is szűkös kapacitásait nem adja át teljesen a TritonLife-nak, hanem a közös cég révén tervezetten indítják el a komplementer, minőségbiztosított szolgáltatásokat. Ez szerinte hozzájárul a várólisták csökkenéséhez és az egyetem dolgozói számára plusz jövedelmet biztosít.

A Heal Partners azt is felidézi új fejleményként, hogy a magánegészségügyi piacon tulajdonosi szerepben is megjelent egy biztosító. Az említett tranzakciókat a Doktor24 és az Union Biztositó közös leányvállalata, az Első Magánegészségügyi Hálózat Zrt hajtotta végre. Ebből látszik, hogy a biztosítók is egyre nagyobb potenciált látnak a magánegészségügyi piacban. 

De hogyan tovább?

A tanácsadó cégnél úgy látják, hogy a magas infláció és a bérnyomás az idei évben is kihívás elé állítja a szolgáltatókat, további áremeléseket indukálva a szektorban. Ugyanakkor azt is halljuk iparági szereplőktől, hogy bizonyos szegmensekben az áremelések már elkezdtek keresleti korlátokba ütközni, ezért a hatékonyságjavítás minden eddiginél fontosabb tényező lesz a magánszolgáltatók sikerében a következő években.

Másrészt azt is előrevetítik, hogy a magánegészségügyi szereplők gőzerővel igyekeznek új kapacitásokat kiépíteni a várhatóan tovább növekvő kereslet kiszolgálására.

Karli Péter továbbra is azt várja, hogy a finanszírozási oldalon a biztosítók jelentősen növelni fogják szerepüket a következő években.

Címlapkép forrása: Getty Images

munkás dolgozó fizikai acélipar
szárazság mezőgazdaság
trader23
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock
rakéta High Mobility Artillery Rocket System himars
kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
munkás dolgozó fizikai acélipar