Előfizetői tartalom

Félelmetes figyelmeztetést küldtek a tudósok: az összeomlás határán a "végítélet gleccsere"

Portfolio
Tudósok egy csoportja ijesztő figyelmeztetést adott ki, mivel egy Florida méretű gleccser, a Thwaites-gleccser, becenevén "a végítélet gleccsere" az összeomlás határán van, illetve ahogy a tudósok fogalmaznak, már csak "körömmel kapaszkodik". Ha a gleccser teljesen elolvadna, a tengerszint háromtól akár tíz lábig is emelkedhetne.

A nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser állapota komoly aggodalomra ad okot a tudósok szerint, mivel egy új tanulmány szerint úgy tűnik, hogy már a gyors visszavonulás fázisában van. A "végítélet gleccsere" néven emlegetett gleccsert mindig is nagyjából a tengerszint globális emelkedésének előrejelzéséhez használták. Ha a gleccser teljesen elolvadna, a tengerszint háromtól...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés