Johannes Hahn Europai Bizottssag koltsegvetesi biztos
Gazdaság

Itt a Bizottság döntése a magyar EU-támogatásokról!

Portfolio
Ma 10:30-kor Johannes Hahn, az Európai Unió költségvetési biztosa sajtótájékoztatón ismertette a Bizottság magyar jogállamisági eljárása ügyében meghozott döntését.

A várakozásoknak megfelelően mai ajánlásában súlyos pénzügyi szankciós javaslatot fogalmazott meg az Európai Bizottság a tagállamokat tömörítő Tanács felé a magyar jogállamisági eljárásban. A döntést egyhangúan hozta meg a testület - jelezte Johannes Hahn költségvetési biztos. Ugyanakkor a mai ajánlás nyitva hagyta az ajtót arra is, hogy ha a következő 1-3 hónapban a magyar kormány felőli felajánlások a gyakorlatban is megvalósulnak, akkor még elkerülhető legyen a szankciók tényleges foganatosítása. A Tanács november 19-ig határoz arról, hogy elfogadja-e a Bizottság javaslatát. Addig az Európai Uniónak azt kell értékelnie, hogy a kormány számos törvénymódosítása, illetve az uniós támogatások elosztásához kötődő állami gyakorlat változása elegendő mértékben módosította-e képet ahhoz, hogy a támogatásokhoz mégis hozzájuthasson Magyarország.

A döntés kapcsán Hahn jelezte, hogy annak célja az unió pénzügyi érdekeinek érvényesítése, a korrupciós aggodalmak elhárítása.

Hahn azt is jelezte, hogy az elmúlt időszakban sok területen értek el eredményt a tárgyalásokban, ahol a magyar fél együttműködő volt. A Bizottság ezeken a területeken nem lát kockázatokat, amennyiben ezeket megfelelő formában implementálják a jogi szövegekbe. Az ezzel kapcsolatos határidők szorosak, de a Bizottság javaslatában az szerepel, hogy a Tanács (a szoros kereteket belül) szabja ki a lehető leghosszabb időt a változtatások végrehajtására.

Más területeken azonban a kockázatok továbbra is fennállnak, jelezte.

A mai bejelentés gyakorlatilag Johannes Hahn költségvetési biztos nyári levelével van összhangban, így

a környezetvédelmi, közlekedési és területfejlesztési Operatív Programok 65%-ára vonatkozik a felfüggesztés, ezzel mintegy 3600 milliárd forintnyi (7,5 milliárd euró) támogatás, a teljes költségvetés harmadának sorsa került veszélybe.

A döntésre Navracsics Tibor miniszter 14:30-kor reagál a sajtótájékoztatóján. Ő várhatóan újra hangsúlyozni fogja a kormányzat kompromisszumkészségét, jelzi majd, hogy szakértői szinten minden felvetődött kérdésben megszületett az egyezség, amit a napokban a jogszabályokba is implementál majd Magyarország. A kockázatot a kormány álláspontja szerint az jelenti, hogy a jogállamisági eljárás politikai síkra terelődött. Ezért annak az ellenséges Európai Parlamenten is át kell mennie (az intézmény épp a héten szavazta meg jelentős többséggel, hogy Magyarország nem teljes értékű demokrácia), illetve az Európai Tanácson is. Ez a mindennapokban úgy ölt testet, hogy időről időre a Bizottság részéről a kormány számára új elvárások fogalmazódnak meg.

A mai bejelentés nem tartalmaz olyan újdonságot, ami a magyar gazdaság kilátásait megváltoztatják. Egyrészt továbbra is megvan a lehetőség a kiegyezésre, illetve a vártnak megfelelő döntés nem rajzolja át az uniós forrásvesztés kockázati térképét. A kép akkor lesz tisztább, ha az uniós támogatások sorsa eldőlt, ez várhatóan az ősz végére, de akár decemberre tolódik.
A Bizottság láthatóan kedvezően értékeli, hogy a kormány igen kompromisszumkész volt a tárgyalások során. Ám a következő két hónapban az egyeztetéseken elhangzott ígéretek betartását (elsősorban a jogi implementációt), illetve a mindennapokban megfigyelt kormányzati magatartás változását (pl. közbeszerzési gyakorlat, új szabályok érvényesítése stb.) fogja figyelni az EU, és végső soron ez dönthet az uniós támogatások sorsáról.
Az uniós támogatások sorsa érezhetően mozgatja a forint árfolyamát. Az elmúlt napokban a Reuters által megszellőztetett (sokkal súlyosabb felfüggesztésről szóló) hírre a forint gyorsan gyengülni kezdett, majd a hír korrekciójára visszaerősödés történt a kurzusban. Éppen ezért azt lehet feltételezni, hogy a piac minden elérhető információt gyorsan beépít az árfolyamba. Mivel a bizottsági döntés nem jelent újdonságot, ezért érdemi árfolyam-elmozdulást nem kell várni, főleg, hogy hétfőig várhatóan a kormány több fronton fog nyugtató, a megegyezés magas valószínűségét hangsúlyozó üzeneteket sulykolni (török kártya).
Ettől függetlenül az erősen sejtett, ma bizonyossá váló döntés hatást gyakorolhat a tőkepiaci hangulatra, így némi árfolyamgyengülés elképzelhető.

További részletek hamarosan.

rubel
forint készpénz bankjegy
gáz főzés sütés
rubel hrivnya euró dollár

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
ukrajna-terkep-europa